Mínuszokkal indulhat a nap Európában

Veszteséges kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 21. kedd, 08:04
Fotó: Shutterstock

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index fél százaléknyi csökkenéssel nyithat, a frankfurti DAX és párizsi CAC-40 indexek pedig néhány ponttal mínuszban kezdik a keddi kereskedést.

Hétfőn nyereséggel zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,57 százalék, a Stoxx 600 index 0,57 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,68 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést.

Londonban 0,67 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,99 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,65 százalékkal erősödött. Madridban 0,55 százalék, Milánóban 0,49 százalék volt az indexerősödés hétfőn - írja az MTI.

A befektetői hangulaton az erre a hétre bejelentett amerikai-kínai tárgyalások javítottak a kereskedelmi ellentétek enyhülésének a reményében. Hétfőn a közüzemi kivételével minden gazdasági ágazatban erősödtek a részvények az európai tőzsdéken. A legjobban teljesítő ágazatnak a nyersanyagipar bizonyult 0,85 százalékos emelkedéssel. A közüzemi ágazat mutatója hajszálnyira mínuszban zárt.

Az olasz Atlantia SpA, az Autostrade per L'Italia autópálya kezelő vállalat tulajdonosának részvénye közel öt százalékkal gyengült, miután Matteo Salvini belügyminiszter megerősítette kormánya szándékát az üzemeltető cég koncessziójának a megvonására.

Az olajár emelkedett kissé kedden. Az piacot jelenleg az befolyásolja, hogy az amerikai szankciók miatt várhatóan csökken az iráni export, illetve az, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek miatt esetleg szűkül a kereslet.

A Brent ára kedden 0,06 százalékkal hordónként 72,26 dollárra, a WTI ára 0,17 százalékkal 65,53 dollárra emelkedett.

A dollár gyengült, az arany ára ezzel párhuzamosan emelkedett. Donald Trump amerikai elnök hétfői megjegyzése arról, hogy "nincs elragadtatva" a Fed kamatemeléseitől, nem kedvezett a dollár árfolyamának. Az eurót 0,45 százalékkal jegyezték erősebben 1,1534 dolláron, az arany ára 0,60 százalékkal 1201,80 dollárra emelkedett unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK