Trump lendülete kezd kifulladni, mivel az igazán erős kampányígéreteit nem tudta betartani - mondta el a szakértő. Példaként említve a mexikói fal építésének elhalasztását vagy az obamacare lecserélésének kudarcát. Továbbá elmaradt a Kínával szembeni gazdasági háború is, helyette Németország és Japán irányába fordult az elnök.

Az első 100 nap mérlege az, hogy csak az adóreform van napirenden a jelentősebb vállalások közül. A jelenlegi 15-35 százalékos sávozott adókulcs helyett eredetileg azt tartották valószínűnek, hogy 20 százalékra mérsékelhetik az egykulcsos szintet. Most viszont úgy tűnik, hogy 15 százalékra mérséklik. Érdekesség, hogy az elnök reformkísérleteit leginkább saját pártja a Republikánusok akadályozzák, amely még bizonytalanabbá teszi a programja sikerességét.

Az amerikai részvényindexek téli szárnyalását a kijózanodás követte. Az S&P 500 index már márciusban elérte a korábban várt, optimista 3,3 százalékos negatív korrekciót. Úgy vélik, hogy továbbra is felfelé tart majd az index. A jövőre nézvést Kiss szerint szűk lehetőségek maradtak csak, ezért az SP500-as előrejelzett célárfolyamuk 2400-2450 pont lesz, az index jelenleg 2389 ponton áll.

A dollár továbbra is erős maradhat, az euróval szembeni árfolyama paritásba kerülhet. Az okozhat kilengéseket, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tartja-e magát az idei három kamatemeléshez. Az amerikai gazdasági kilátások optimisták, a jó vállalati teljesítmények felfele hajthatják az árfolyamokat. Fontos lehet ebben a Trump által meghirdetett protekcionista politika, amely leginkább a techszektornak kedvez.

Brexit után mézeshetek

A nyugat-európai politikai helyzet átfordult, míg tavaly a brexit után populista választási győzelmeket, előretörést vártak 2017-re, addigra az osztrák, a francia és a holland választás pozitív meglepetést hozott. Az elemzők szerint a frissen beiktatott Emmanuel Macron francia elnök legfontosabb feladata a munkanélküliségi és makrogazdasági adatok javítása lesz.

Korai még a közös euróalapú kötvényről és a kétsebességes Európáról beszélni, hiába kampányolt ezzel Macron. Franciaországban még hátra van egy választás, míg az EU-ban több oldal is megfúrhatja a periféria és a magországok szétválását - válaszolta a Napi.hu kérdésére Szántó András, az Equilor lakossági üzletágának vezetője.

A cég elemzői úgy látják, hogy az idei európai választások után a szeptemberi német kancellárválasztáson sem várható földindulás. A legvalószínűbb, hogy Angela Merkel a harmadik ciklusát is megkezdheti.

A brit előrehozott választások kapcsán nem várják, hogy a kormányzó konzervatívokat leváltanák. Az egyetlen kérdés, hogy Theresa May miniszterelnök és pártja mekkora felhatalmazást kap. Ha jelentőset, akkor a brexit ún. soft változatáról kezdhetnek tárgyalni. De az angol fonttól a következő időszakban gyengülést várnak - ebben szerepet játszik az, hogy az Európai Unió gyorsan tudott azonos álláspontra jutni a britekkel szemben. Ez a font átmeneti erősödését hozhatja.

Az európai piac így lassan fellélegezhet, melynek a legnagyobb haszonélvezője a részvénypiacokon a bankszektor lehet. Az európai részvénypiac az Equilor év eleji várakozásának megfelelően jól teljesített, a vezető részvényeket tartalmazó index (Stoxx Europe 600) 9 százalékot erősödött. Az optimista környezetben kiemelkedhetnek a vegyipar és a bankszektor szereplői.

Olajozottan megy az olajtermelés

Az amerikai termelők meglepték a piacokat: újrafúrták és felújították az olajkutakat. Az Egyesült Államok, mint a világ harmadik olajtermelője hatékonyan képes tartani azt az olaj-árfolyamot, amely számára kedvező. Így bár az OPEC tagállamok valóban de jure megszavazták a kitermelés csökkentését, de három zöldkártyás orszáz (Líbia, Irán, Nigéria) bármikor növelheti azt.

Emiatt folyamatos túlkínálatra, fokozatosan bővülő termelésre számítanak. De a már említett amerikai szabályozás ezt szinten tarthatja. A WIT olaj várható ára hordónként 50-55 dollár környékén lehet a közeli jövőben, míg a Brent 53-58 dolláros sávban mozoghat. Sok múlik a május végi OPEC-ülés döntésén a jelenlegi korlátozás hosszabbításáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!