A Magyar Bankholding fúziós menetrendjének megfelelően lezajlott augusztus 31-én a vállalatcsoporthoz tartozó két alapkezelő egyesülése.

Az MKB-Pannónia Alapkezelő és a Budapest Alapkezelő már augusztus elején bejelentett egyesülésével létrejövő társaság MKB Alapkezelő Zrt. néven működik tovább. A fuzionált alapkezelőnél a kezelt vagyon mérete megközelíti az 1200 milliárd forintot – ebből mintegy 700 milliárd forint befektetési alapokban kezelt vagyon, 500 milliárd forint pedig az intézményi ügyfelek (nyugdíjpénztárak, biztosítók) számára végzett vagyonkezeléshez kapcsolódik.

Az MKB-Pannónia Alapkezelő korábban erős fókuszt helyezett a diverzifikált vegyes alapokra, illetve az abszolút hozamú alapok kezelésre. A Budapest Alapkezelő hagyományosan jelentős piaci részesdéssel rendelkezett a pénz- és kötvénypiaci alapoknál, illetve az elmúlt időszakban érdemi vagyonnövekedést sikerült elérnie a részvényalapok esetén. Az MKB-Pannónia Alapkezelőnél a vegyes alapokba fektetett és kezelt vagyon nagyságrendileg 120 milliárd forint, a Budapest Alapkezelő kötvényjellegű befektetései meghaladják 200 milliárd, a részvényportfólió pedig a 65 milliárd forintot.

Az egyesülés nyomán a lakossági és vállalati ügyfelek számára egy olyan széles befektetési alap termékpaletta jön létre, amely a kimondottan alacsony kockázatú kötvényalapoktól kezdve a vegyes alapokon át a részvény- és nyersanyagalapokig bezáróan a pénz- és tőkepiacok teljes spektrumát lefedi  – mondta Tóth Nándor, az egyesült alapkezelő vezérigazgatója.

Az MKB Alapkezelő Zrt. jelentős tapasztalattal rendelkezik az egyéni kiszolgálásra épülő intézményi portfóliókezelés területén is. Versenytársai közül kiemeli a cseh piacon betöltött szerepe, ahol az általa kezelt vagyon megközelíti 105 milliárd forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!