A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett határozatában ismételten felszólította a Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t, hogy haladéktalanul, de legkésőbb 2021. december 31-ig tegye közzé 2019. és 2020. évi éves jelentését, illetve a 2020. I. félévéről készített féléves jelentését. A jegybank emellett kötelezte a kibocsátót, hogy rendkívüli adatszolgáltatás keretében 2021. szeptember 15-i, október 15-i, november 15-i és december 15-i időponttal – a megfelelő dokumentumokkal alátámasztva – számoljon be a hiányzó jelentések közzététele érdekében megtett/megtenni szándékozott intézkedéseiről.

Az államosított gyógyszerdobozgyártó

Rendszeres tájékoztatási kötelezettségének megsértése miatt az MNB 1 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a Kartonpackra. A 2019. évi pénzügyi jelentés közzétételének elmulasztása miatt a jegybank tavaly május 11-től felfüggesztette a Kartonpack részvényeinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Az intézkedés – amely a közzétételek megtörténtéig marad érvényben – kiszűri annak lehetőségét, hogy a friss pénzügyi adatok miatti információhiányos időszakban nem kellően megalapozott befektetési döntések szülessenek a Kartonpack részvények kapcsán.

A Kartonpack az elmúlt években egyebek mellett azzal került be a hírekbe, hogy 2019 elején hirtelen őrült iramban kezdett emelkedi az árfolyama. A háttérben spekulációt sejtettek, amelynek köze lehetett a cég zavaros tulajdonosi struktúrájának is. A Kartonpack legnagyobb tulajdonosa akkor az a Britton Capital & Consulting Kft. volt, amely ellen az állam javára vagyonelkobzást rendeltek el. A Britton Capital & Consulting Kft. annak a Kerék Csabának az érdekeltségébe tartozott, akit a Kulcsár-ügyben korábban jogerősen 3 év szabadságvesztésre és 5 millió forint pénzbüntetésre ítéltek, emellett a bíróság 2017. márciusában teljes vagyonelkobzást rendelt el az érdekeltségébe tartozó Britton Capital and Consulting Kft.-re meg az amerikai Britton Llc.-re.

A Kartonpack azóta állami irányítás alá került, jelenleg az állam a legnagyobb tulajdonosa a debreceni, egyebek mellett gyógyszeres dobozokat gyártó cégnek. A céget tavaly áprilisban a magyar kormány a veszélyhelyzet során teendő intézkedésekre hivatkozva vonta végül állami felügyelet alá.

A lélegeztetőgépek beszállítójával is gondok voltak

Egy további határozatában az MNB az OTT-ONE Nyrt.-t (OTT-ONE) is felszólította arra, hogy mindenkor teljeskörűen és határidőben tegyen eleget a rendszeres tájékoztatási kötelezettségének, s ennek megfelelően haladéktalanul tegye közzé a 2020. pénzügyi évről készített éves jelentését.

A jegybank e kibocsátó esetében is 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a rendszeres tájékoztatási kötelezettség megsértése nyomán. A mostani bírságintézkedésen túl a jegybank jelenleg – már korábban megindított – célvizsgálatban tekinti át az OTT-ONE Nyrt. közzétételi gyakorlatát.

Az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését 2021. április 16-tól függesztette fel a jegybank. Az intézkedés közvetlen oka az volt, hogy a kibocsátó hiányosan – lényegi, a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását. A felfüggesztés ugyanakkor addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, független könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztott éves jelentést tesz közzé 2020. évi tevékenységéről.

Azóta az MNB csalás gyanúja miatt fel is jelentette a céget. Az OTT-ONE elég sok mindennel foglalkozott az elmúlt években: a video-streamingtől a haditechnikán át, a vénaszkennereken keresztül, a Big Data és az egészségügy területén is kötöttek mindenféle üzleteket különféle egzotikus országokban. Tavaly a hazai maszk- és lélegeztetőgép-bizniszbe is beszálltak, összesen 12,4 milliárd forint értékű lélegeztetőgépre kötöttek szerződést az állammal. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!