A Magyar Nemzeti Bank (MNB) - az alapkezelők kérelmére - a kereskedés felfüggesztését kiváltó okok megszűntéig, de maximum egy évig (az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetében 2023. március 25-ig, az OTP Orosz Részvény Alap esetében 2023. március 30-ig) ma közzétett határozataiban meghosszabbította az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. (Aegon Alapkezelő) Aegon Russia Részvény Befektetési Alapja, illetve az OTP Alapkezelő Zrt. (OTP Alapkezelő) OTP Orosz Részvény Alapja forgalmazásának felfüggesztését.

Az orosz-ukrán háború kezdetét követően az Aegon Alapkezelő és az OTP Alapkezelő felfüggesztette orosz részvényalapjait. Ezen időszaktól fogva ugyanis az alapkezelők nem fértek hozzá az orosz piacokon a forgalmazáshoz szükséges alapvető információkhoz, mivel felfüggesztették a moszkvai értéktőzsdét, valamint az orosz központi bank is korlátozásokat vezetett be.

A kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény szerint ugyanakkor egy alapkezelő saját hatáskörben maximum 30 napig függesztheti fel kezelt alapja befektetési jegyeinek folyamatos forgalmazását. Az alapkezelők ezért kérték az MNB-t a felfüggesztés meghosszabbítására, melynek az MNB – az alapul szolgáló indokok fennálltára tekintettel – eleget tett.

Az alapkezelőknek dokumentumokkal alátámasztott részletes havi tájékoztatást kell beadniuk az MNB részére a felfüggesztési okok fennálltáról, az azokkal kapcsolatos esetleges változásokról, illetve a folyamatos forgalmazás újraindítására tett intézkedésekről. Egyúttal haladéktalanul tájékoztatniuk kell a jegybankot arról, amennyiben a felfüggesztés indokául szolgáló körülmények megszűntek. Az MNB felhívta a két alapkezelő figyelmét arra is, hogy a felfüggesztési okok megszűnésével a részvényalapok befektetési jegyeinek forgalmazását haladéktalanul folytatniuk kell.

A mostani intézkedések kapcsán érintett két orosz részvényalap befektetőinek száma néhány ezer fő. Az alapkezelők a felfüggesztés időszakára saját közlésük szerint nem számítanak fel bizonyos díjakat ügyfeleiknek.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!