A cég az MTI-hez eljuttatott éves eredménybeszámolójában ismertette: 2018 első fél évében az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 1,6 milliárd kunát (133 milliárd forint) tesz ki, ez 10 százalékos növekedés az előző év első hat hónapjához viszonyítva.

A bevételek növekedése főként a nagyobb eladásnak köszönhető a kőolajszármazékok kedvező ára miatt, amit azonban részben ellensúlyoz a kutatási és termelési tevékenységből származó alacsonyabb termelés.

Az INA 2018 első hat hónapja a vállalat összeredményét tekintve pozitívan értékelhető. A nagyobb eladás és a kedvező külső környezet a kutatási és termelési tevékenységben hozzájárult a bevételek magas szinten tartásához - mondta Fasimon Sándor, a cég igazgatótanácsának elnöke.

A kőolajkihozatal-fokozó (EOR) eljárás területén tett erőfeszítéseknek és más fejlesztési programoknak köszönhetően a hazai kőolajtermelés tovább nőtt, mérsékelve a gáztermelés természetes visszaesését. A következő években a termelés visszaesésének megállítására hatni fog az észak-adriai koncessziókról szóló tranzakció véglegesítése az ENI multinacionális olaj- és gázvállalattal - hangsúlyozta Fasimon.

A finomítói tevékenységből származó bevételek valamivel alacsonyabbak, mint tavaly ugyanezen időszakban, de összhangban vannak a rendszeres és tervezett karbantartási tevékenységgel.

A kiskereskedelmi tevékenység mérsékelt növekedése összhangban van a szezonális mozgásokkal, a fogyasztási cikkek folyamatos bővülése pedig prioritás marad az INA-ban az elkövetkező időszakban.

A meglehetősen kedvező külső környezeti időszakot, legalábbis ami a kutatási és termelési tevékenységet illeti, ki kell használni az üzletág további racionalizálására és piaci pozíció megerősítésére, mivel a piac változékonysága ismét kihívást jelenthet - mondta az igazgatótanács elnöke.

Az INA nagyberuházásai a tavalyi hasonló időszak szintjén maradtak, 518 millió kunát tettek ki. A nettó adósság 701 millió kunára csökkent: az adósság és a tőke aránya 6 százalék alá esett vissza.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!