Most dőlhet el az arany sorsa - Jól döntött?

Az elmúlt hétben rekordmértékben likvidálták pozícióikat az aranyat tartó befektetők. A nemesfém árfolyama ezzel kritikus szintre érkezett, most dőlhet el, jól döntött-e aki kitartott mellette.
Napi.hu, 2016. november 30. szerda, 19:33
Fotó: Napi.hu

Három éve nem látott mértékben igyekeztek szabadulni a múlt héten a befektetők aranyban tartott pénzüktől. Az arany árfolyamát lekövető és fizikai aranyat tartó legnagyobb ilyen típusú amerikai tőzsdén jegyzett alapból a Bloomberg tudósítása szerint összesen 1,4 milliárd dollárnyi tőke távozott egy hét leforgása alatt. Ilyen mértékű kiáramlásra utoljára 2013-ban volt példa. Ezzel az alap nettó eszközértéke Trump megválasztása óta már közel 20 százalékkal csökkent.

Az arany dollárban számolt árfolyama az amerikai elnökválasztást követő megugrás óta szinte folyamatosan csökken. Ezzel pont az ellenkezője történik annak, mint amire a szakértők korábban számítottak. A választások előtt ugyanis az volt az általános elemzői vélemény, hogy Trump győzelme esetén a tőzsdei árfolyamok lefelé, az arany árfolyama pedig felfelé indul.

Kritikus szint

A nemesfém dollárban számított árfolyama a múlt heti áreséssel kritikus szintre érkezett technikailag. Az 1180-1200 dolláros tartomány ugyanis kiemelt fontosságú, a tavaly decemberben megindult emelkedés során ugyanis itt volt az a korábbi csúcs, ahonnan újabb mélypontra süllyedt az árfolyam, ennek áttörése februárban az emelkedő trend megerősítését jelezte, de itt volt az a mélypont is, ahonnan az első féléves emelkedés során új csúcsra tudott menetelni az árfolyam. A klasszikus technikai elemzői elméletek szerint itt dőlhet el, hogy búcsút lehet-e mondani az első félév emelkedő trendjének és ismét egy tartósabb lejtmenet indulhat a kurzusban, vagy pedig csak egy egyszerű, a nagyobb áremelkedéseket rendszeresen követő korrekcióval állunk szemben.

Az arany unciánkénti árfolyama dollárban
Saxobank

Nagy volt a megosztottság

A választások előtt a nagyobb befektetési bankok szakértői meglehetősen megosztottak voltak a nemesfém kilátásait illetően. A Deutsche Bank szakértői úgy vélték, az akkor 1300 dollár körüli árfolyamokon mintegy 20-25 százalékos túlértékeltségről lehet beszélni. Ezt arra alapozták, hogy az árfolyam első féléves teljesítményét nem követte a többi árupiaci termék hasonló mértékű emelkedése, s a nemesfém ekkor vált túlértékelté. Úgy látták, hogy a közelgő amerikai kamatemelés és az erősödő dollárárfolyam szintén kedvezőtlen, azonban a legnagyobb veszélyforrást a beinduló globális gazdasági növekedésben látták.

A Goldman Sachs elemzői viszont úgy gondolták, hogy az akkor kibontakozó esés az 1250 dollár alatti szinteken kiváló belépési pontként szolgálhat stratégiai aranyvételekre. Ők úgy vélték, az arany esése jó fedezeti stratégia lehet a globális jegybankok monetáris politikájának esetleges kudarca ellen. Akkori elemzésükben úgy vélték, az áresést addig nem kísérték masszív eladások az aranyat tartó befektetési alapok részéről.

A mostani tőkekiáramlás ennek ugyan ellentmondani látszik, azonban ez csak rövid távon igaz. A nettó kiáramlás mértéke a nyár közepi csúcshoz képest ugyan most elérte a 20 százalékot, azonban a tavaly decemberi mélypontokhoz képest még így is 40 százalékkal több részvénye van az SPDR Gold Trustból a befektetők birtokában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2016.11.30 21:28

Profi befektetők (köztük én is) portfoliójuk 10-15%-át mindig aranyban tartják, biztosításként az esetleges piaci turbulenciák, krachok ellen. Trumpnak most örül a piac, és ez jó természetesen, de a 19 trilliós amerikai államadóssággal ő is csak két dolgot tehet: vagy folytatja az elinflálását, dollárnyomtatás formájában (->az arany ára emelkedik), vagy visszatér az aranystandardhoz (->az arany ára brutálisan emelkedik).

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html