Most jöhet majd a feketeleves

A hétfői nagy esés az amerikai tőzsdéken úgy tűnik, csak a kezdete volt egy további lejtmenetnek, a befektetők hangulata ugyanis nem érett még meg a tartósabb emelkedésre - véli Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője.
NAPI, 2012. július 24. kedd, 14:59
Fotó: Napi.hu

Nem volt váratlan esemény az amerikai piacon  bekövetkezett masszívabb áresés, erre számítani lehetett a befektetői hangulat alakulásából - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője. A probléma ugyanis az, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt emelkedés során a befektetők túlzottan is optimistává váltak, s gyakorlatilag eltűnt a piacról a "félelem fala" amelyen az árfolyamok magasabbra szeretnek kapaszkodni a tőzsdéken. Jól látszik a különbség, hogyan reagáltak a befektetők a június elején megindult áremelkedésre az amerikai tőzsdéken, ahhoz képest, amilyen szkepticizmussal fogadták a tavaly őszi mélypontokról megindult felfelé menetet. Miközben tavaly ősszel a Dow Jones Industrial jóval masszívabb ütemben kezdett el emelkedni, s végül új bikapiaci csúcsra vitte el az indexet 3000 ponttal mélypontja fölé, a tőkepiac tanácsadók jóval nagyobb ellenérzéssel viseltettek a piac irányában, mint a most június elején megindult emelkedés során, amely jóval nyögvenyelősebben haladt, s mindössze 800 pontos emelkedést hozott a vezető indexben - írja a szakértő.

Az elmúlt hat hét során az általa használt HSNSI index értéke mínusz 28 pontról plusz 53 pontra emelkedett, ami annyit tesz, hogy a tőkepiaci hírlevélírók által javasolt kitettség a 28 százalékos nettó short kitettségről 53 százalékos nettó long kitettségre ugrott. Ezzel szemben a tavaly októberben megindult emelkedés közben négy hónapnak kellett eltelnie és az indexnek 2000 pontot kellett emelkednie ahhoz, hogy ekkora hangulatjavulás következzen be.

Dow Jones index alapú CFD
Alfatrader


Véleménye szerint hogy az emelkedés folytatódni tudjon, ahhoz az kellene, hogy a befektetők a megindult esés hatására kellően pesszimistává váljanak, legalábbis az ellentét analízisben hívők szerint. Ha a most megindult áresésben ez nem következik be, akkor félő, hogy a piacnak igencsak van még tere a további áresésre.

A befektetői hangulat gyors felépülését nem csak a Hulbert féle hangulati indikítár jelzi, de erre utal az NAAIM, az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérése is. Míg június elején ebben a befektetői körben még csak 28 százalék volt a kezelt portfóliók nettó long kitettsége az S&P 500-as index irányában, addigra ez az arány a múlt hét végére már 68 százalék közelébe emelkedett. Ennél magasabb értékekre utoljára március végén, április elején volt példa az NAAIM tagjai körében, amikor is az S&P 500-as index még 1400 pont felett tartózkodott.

Ebben a felmérésben tavaly ősszel a mélypontok környékén 4 százalékra süllyedt a nettó long pozíciók aránya, ilyen alacsony szintekre előtt csak 2009 márciusában, a medvepiac mélypontján, illetve 2008 őszén, a Lehman csődjét követően volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK