Nem volt váratlan esemény az amerikai piacon  bekövetkezett masszívabb áresés, erre számítani lehetett a befektetői hangulat alakulásából - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője. A probléma ugyanis az, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt emelkedés során a befektetők túlzottan is optimistává váltak, s gyakorlatilag eltűnt a piacról a "félelem fala" amelyen az árfolyamok magasabbra szeretnek kapaszkodni a tőzsdéken. Jól látszik a különbség, hogyan reagáltak a befektetők a június elején megindult áremelkedésre az amerikai tőzsdéken, ahhoz képest, amilyen szkepticizmussal fogadták a tavaly őszi mélypontokról megindult felfelé menetet. Miközben tavaly ősszel a Dow Jones Industrial jóval masszívabb ütemben kezdett el emelkedni, s végül új bikapiaci csúcsra vitte el az indexet 3000 ponttal mélypontja fölé, a tőkepiac tanácsadók jóval nagyobb ellenérzéssel viseltettek a piac irányában, mint a most június elején megindult emelkedés során, amely jóval nyögvenyelősebben haladt, s mindössze 800 pontos emelkedést hozott a vezető indexben - írja a szakértő.

Az elmúlt hat hét során az általa használt HSNSI index értéke mínusz 28 pontról plusz 53 pontra emelkedett, ami annyit tesz, hogy a tőkepiaci hírlevélírók által javasolt kitettség a 28 százalékos nettó short kitettségről 53 százalékos nettó long kitettségre ugrott. Ezzel szemben a tavaly októberben megindult emelkedés közben négy hónapnak kellett eltelnie és az indexnek 2000 pontot kellett emelkednie ahhoz, hogy ekkora hangulatjavulás következzen be.

Dow Jones index alapú CFD
Kép: Alfatrader


Véleménye szerint hogy az emelkedés folytatódni tudjon, ahhoz az kellene, hogy a befektetők a megindult esés hatására kellően pesszimistává váljanak, legalábbis az ellentét analízisben hívők szerint. Ha a most megindult áresésben ez nem következik be, akkor félő, hogy a piacnak igencsak van még tere a további áresésre.

A befektetői hangulat gyors felépülését nem csak a Hulbert féle hangulati indikítár jelzi, de erre utal az NAAIM, az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérése is. Míg június elején ebben a befektetői körben még csak 28 százalék volt a kezelt portfóliók nettó long kitettsége az S&P 500-as index irányában, addigra ez az arány a múlt hét végére már 68 százalék közelébe emelkedett. Ennél magasabb értékekre utoljára március végén, április elején volt példa az NAAIM tagjai körében, amikor is az S&P 500-as index még 1400 pont felett tartózkodott.

Ebben a felmérésben tavaly ősszel a mélypontok környékén 4 százalékra süllyedt a nettó long pozíciók aránya, ilyen alacsony szintekre előtt csak 2009 márciusában, a medvepiac mélypontján, illetve 2008 őszén, a Lehman csődjét követően volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!