Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Los Angeles-i Daily Journal rendes éves közgyűlésén mondott hosszabb beszédet Charlie Munger, a Berkshire Hathaway nevű, minden idők egyik legsikeresebb befektetési cégének alelnöke, Warren Buffett befektetőtársa. Az újság közgyűlésén elhangzottakat rendszerint a szélesebb befektetői közösség is figyelemmel kíséri, mivel Munger jellemzően itt fejti ki véleményét a világ dolgairól, mint ahogy Warren Buffett szokta a Berkshire részvényeseinek írt éves levelében.

Munger a Daily Journal elnökeként sok dologról beszélt és elég szerteágazó kérdésekre kellett felelnie a későbbiekben. Mint mondta, a technológiai fejlődés miatt szép lassan megszűnnek a napilapok az Egyesült Államokban. A Berkshire Hathawaynek is van mintegy 100 lapot számláló portfóliója, de szerinte ezek mindegyike szép lassan el fog halni. A Daily Journal is csak azért fog túlélni mint cég, mert van egy elég sikeres szoftver üzletága.

A technológiai szektorról egyébként úgy véli, bár nagyon sikeres üzletág, és ez foglalkoztatja most az embereket a leginkább, nem az a szektor, amely a Berkshire Hathawayt kifejezetten érdekli. Nagyon gyorsan nő az ágazat, azonban elképesztően sok tőke áramlik oda, s ez nagyon magas árazásokat eredményez káros túlzásokkal. Nem is szereti azokat az anyagokat, amelyek ezzel kapcsolatban kikerülnek a befektetési bankoktól, általában sem szereti, amikor a befektetési bankárok az EBITDA-ról beszélnek (amortizáció, adó és kamatfizetés előtti eredmény), ez ugyanis szerinte a "lócitrom profitnak" nevezhető.

Bár elismeri, hogy a szoftveripar teljesen átalakítja a világot, a jelenlegi túlárazott piacon azonban nagyon sok cég el fog hullani. Ráadásul mivel nagyon sok tranzakció zajlik a szektorban és sok a felesleges pénz, a magántőke cégek már azért veszik a technológiai cégeket, hogy azokat később továbbadják egy másik magántőke cégnek. Az egész iparág jutalékvezérelt lett és az nem vezet jóhoz.

A befektetéskezelői üzletágban alapvetően két tendenciát lát Munger, s egyik sem rózsás az aktív alapkezelők részére. Az alapítványok és más hasonló befektetők egyre kevesebb alapkezelőt szeretnének alkalmazni, igaz, azok közül a lehető legsikeresebbeket. A befektetők egy másik csoportja viszont egyre inkább az indexkövető alapokban kezd el bízni, s egyre több tőke áramlik ide. Egy indexkövető alapra bízn a pénzt, viszont szerinte eléggé szerencsejáték jellegű cselekedet.

A kriptodevizákról azt mondta, hogy egy dolgot tud róluk, mégpedig azt, hogy el kell kerülni őket. Mint nagyon sok dolog, bevallása szerint ez számára túl bonyolult. A bitcoint kifejezetten utálja, szerinte antiszociális dolog, stabil devizára van szüksége mindenkinek.

Munger meglehetősen optimista Kínával és a kínai gazdasággal kapcsolatban. Még sohasem sikerült egy nemzetnek ilyen rövid idő alatt ekkora haladást elérnie. Csodálatos, hogy sikerült kikeveredniük a malthusianista csapdából, a születésszabályozással elérték, hogy összesen 500 millió emberrel kevesebb legyen a világon. Ezzel nagy szívességet tettek mindenkinek - mondta a guru. Ráadásul úgy sikerült 800 millió embert rövid idő alatt kiemelni a teljes szegénységből, hogy az ország vezetése kommunista.

A negatív kamatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a japánokról kell példát venni, akik 25 éve együtt tudnak élni a jelenséggel, mint ahogy azzal is, hogy első számú exporthatalom voltak, és közben kinőtt mellettük Dél-Korea és Kína, amelyek háttérbe szorították őket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!