Elképesztő optimizmussal vág neki a szeptembernek az amerikai profi befektetői társadalom. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM legutóbbi felmérése szerint 82 százalék fölé emelkedett a tagjai által kezelt portfóliók nettó vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában, ilyen magas értékekre utoljára 2011 április végén, közvetlenül a vezető indexben féléves, több mint 20 százalékos veszteséget hozó lejtmenet megindulása előtt volt példa. Az ellentét analízis hívei szerint ez mindenképpen figyelmeztető jel, hiszen arra utal, hogy a piaci szereplő többsége már egy irányba áll, s így nem marad további vételi erő a partvonalon, amely további áremelkedést tudna generálni a részvénypiacon. A felmérés 2006 eleje óta tartó történetében számtalan esetben fordult elő, hogy egy-egy lokális piaci csúcspont előtt 80 százalék fölé emelkedett a vizsgált körben a nettó vételi kitettség a portfóliókban, igaz, egy-két esetben arra is volt példa, hogy az ilyen helyzeteket további emelkedés követte.

A felmérésben nem csak a vételi és eladási pozíciókat felvevő, de a csak vételi pozíciókkal dolgozó alapkezelők is részt vesznek, ezért az átlagos pozicionáltságra csak nagyon ritkán alakul ki nulla, vagy ez alatti érték. Eddig három ilyen alkalom volt, az első 2007 augusztus végén, a másik 2008 őszén, a harmadik tavaly október elején alakult ki. Mindhárom alkalom lokális piaci mélypontot jelzett előre.

 

Alapkezelők pozicionáltsága
Kép: Napi grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!