Az INA üzleti eredményében 2016-ban a sziszeki finomító 194 millió kuna (8 milliárd forint) negatív pénzforgalmat (cash-flow) generált, míg a vállalat alapvető üzleti tevékenységéből eredő nyereségére 264 millió kuna (10,9 milliárd forint) negatív pénzügyi hatással volt. Ez a trend folytatódott 2017 első fél évében is, amikor a negatív pénzforgalom 113 millió kuna (4,6 milliárd forint), az operatív veszteség pedig 146 millió kuna (6 milliárd forint) volt. Ez pedig negatívan hatott az INA eredményére - olvasható a szövegben.

Eszerint miután az INA finomítói kapacitásai messze felülmúlják a beszűkült regionális piac keresletét, ami évek óta csökkenő tendenciát mutat, fenntartható és hosszú távú megoldást kell találni a finomítói üzletágára.

A Deloitte elemzése több lehetséges megoldást javasol a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítására és veszteségének csökkentésére. Gazdaságilag a legkifizetődőbb, ha a sziszeki finomítót logisztikai központtá alakítják át - írták.

A tanácsadó javaslattal élt az átmeneti időszakot illetően is, ami szorosan kapcsolódik a rijekai finomítóban a nehéz maradékok feldolgozására alkalmas technológiát telepítő befektetéshez és a sziszeki finomító biofinomítóvá alakításához. (Sziszek és Rijeka egy egység, ahol sziszek a belföldi nyersanyagot, míg a rijekai finomító a mediterrán térségből behozott olajat dolgozza fel). Amíg épül a rijekai finomító új üzeme (az INA 3 milliárd kuna befektetésével), Sziszekbe félkész termékeket szállítanának át feldolgozásra, majd azt visszaszállítanák Rijekába, ez csökkentené az alkalmi költségeket és megmaradnának a munkahelyek. Ehhez azonban az szükséges, hogy az érdekelt felek tárgyalásokat folytassanak a sziszeki finomító jövőjéről - tették hozzá.

A sziszeki finomító bezárásáról évek óta tart a vita az INA vezetése és a horvát kormány, valamint a szakszervezetek között.

A Deloitte jelentésének eredményét a cég csütörtökön ismertette a szakszervezetekkel és az INA dolgozói tanácsával, ezt megelőzően pedig az igazgatóságnak és a felügyelőbizottságnak is bemutatta - írta az MTI.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!