Meglehetősen ritka alkalom, hogy ugyanazon befektetési bank szakértői egy napon belül két, homlokegyenest ellenkező véleménnyel álljanak elő ugyanazon piaccal kapcsolatban, a Bank of America Merrill Lynchnek azonban sikerült ezt produkálnia az új csúcsra törő S&P 500-as index kapcsán.

A CNBC tudósítása szerint Savita Subramanian, a befektetési bank vezető amerikai részvénystratégája tegnap egy telefonos befektetői beszélgetésen azt jelezte előre, hogy az S&P 500-as index még idén nyáron újratesztelheti a februárban látott, 1800 pont körüli mélypontját. A piacot fundamentális oldalról közelítő szakértő szerint alapvetően három ok indokolja pesszimista hozzáállását. Egyrészt a részvények árazása, másrészt a piac szezonális gyengesége, harmadrészt a közelgő elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság is kedvezőtlen lehet a piac számára.

Ő egyébként már május közepén is óvatosan állt hozzá a piachoz. Akkori véleménye szerint komoly figyelmeztető jelzés, hogy a vállalati sajátrészvény-vásárlások mindenkori csúcsukon álltak, miközben egyre több cég vár veszteséget. Ráadásul egy kamatemelés egy profitrecesszióval jellemzett időszakban sosem ér jó véget. Mindössze három példa volt arra 1971 óta, hogy a Fed profitrecessziós időszakban szigorított: 1976-ban, 1983-ban és 1986-ban. Ebből kétszer azt láthattuk, hogy a részvénypiac esett a következő 12 hónap során. Az S&P 500-as index ehhez képest mindössze egy százalékkal állt akkor alacsonyabban, mint amikor a Fed decemberben megkezdte az emeléseket.

Félre a fundamentumokkal!

Eközben a befektetési bank egy másik szakértője, Stephen Suttmeier elképesztően optimista véleményt fogalmazott meg tegnap szintén a CNBC-n. A piacot technikai oldalról figyelő elemző szerint az S&P 500-as index az elmúlt egy év folyamán viszonylag ritka utat járt be, s az elmúlt napok fejleményei alapján arra lehet következtetni, akár 2400 pontig is emelkedhet értéke.

S&P 500-as index
Kép: www.markers.hu

Felhívta a figyelmet, hogy összesen 414 naptári nap telt el az S&P 500-as index tavaly májusi és mostani csúcsa  között. Az index már 24 hónapja oldalaz egy sávban, a nélkül, hogy szignifikáns kitörést produkált volna ebből a kereskedési sávból. Az elemző szerint 1929 óta 24 olyan alkalom volt, amikor az index 300 kereskedési napon keresztül nem volt képes új, 52 hetes csúcsra kapaszkodni, s az ilyen időszakokat követően a részvények rendszerint jóval magasabb hozamot produkáltak, mint általában. Ha ezután jött a kitörés, akkor az index átlagos, 250 nap alatt elért hozama 15,6 százalékos volt az egyébként jellemző 14,8 százalékhoz képest. Ami ennél is fontosabb, ilyenkor az index az esetek 91 százalékában emelkedni tudott.

Szerinte az úgynevezett piaci lendületet mérő mutatók tekintetében is kedvező a helyzet. Erre utal az emelkedő részvények száma a csökkenő árfolyamú részvényekéhez képest, de ezt erősíti az új, 52 hetes csúcsra emelkedő részvények aránya is. Suttmeier szerint az index által kiépített alakzatból kitört az index, s ez azt valószínűsíti, hogy 2300, akár 2400 pontig is emelkedhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!