Nagy pofon az aranynak, de nincs minden veszve

Nagyon pesszimista az arany árfolyamának várható alakulásával kapcsolatban a Deutsche Bank. Szakértőjük szerint a nemesfém 20-25 százalékkal túlértékelt és a hétfői-keddi esés csak a kezdet volt egy komolyabb lejtmenetben.
Lovas-Romváry András, 2016. október 6. csütörtök, 16:32
Fotó: Stocksnap

Kedden több mint 3,5 százalékot esett az arany dollárban számolt árfolyama, a hétfői unciánkénti 1311 dolláros záróárfolyamról kedd estére 1264 dollárig zuhant a nemesfém kurzusa. Binky Chadha, a Deustche Bank vezető globális stratégája szerint azonban ez csak a kezdet, további komoly áresésekre lehet számítani az arany piacán.

A meglátásunk szerint az arany jelenleg 20-25 százalékkal túlértékelt, s ehhez adódik, hogy a piacon most nagyon sok a vételi pozíció. Ha az aranyat a többi árupiaci termékhez, vagy akár az olaj teljesítményéhez hasonlítjuk, akkor azt látni, hogy nagyon kilóg a sorból. Az arany az első negyedévben kiugróan jól teljesített, s ekkor vált megítélésünk szerint túlértékelté - mondta a szakértő a Bloombergnek.

Szerinte az amerikai kamatemeléssel kapcsolatban egyre inkább erősödő várakozások és az esetlegesen erősödő dollár egyaránt rosszat tehetnek az arany megítélésének. Azonban az igazi lefelé mutató kockázat az, hogy a globális gazdasági fellendülés lendületet kap. Szerinte elsősorban az Egyesült Államokban várható a gazdaság gyorsulása, de ennek globális kihatásai is lesznek.

Az év első fele nagyon jól sikerült az aranyat tartó befektetőknek. A január eleji, valamivel 1060 dollár feletti szintről július elejére 1350 fölé drágult a nemesfém unciánkénti árfolyama. Az emelkedés hajtóereje az volt sokak szerint, hogy egyre több jegybank kezdte el alkalmazni a negatívkamat-politikát a gazdaság fellendítése érdekében, s ez világszerte a jó minőségű kötvények egyre nagyobb hányadának hozamát nyomta a negatív tartományba. A negatív kamatok pedig vonzóvá tették az aranyat, hiszen ilyen környezetben az arannyal, mint biztonságos befektetéssel szembeni legfőbb érvet törölték el, nevezetesen azt, hogy tartása költséges, hisz nem kamatozik.

Arany dollárárfolyama, hetes
www.saxobank.hu

Ugyanakkor ha egy pillantást vetünk az arany dollárban számolt árfolyamának grafikonjára, technikai szemmel hosszabb távon még nem történt igazán nagy baj, a mostani áresés még bőven felfogható az első félévben lezajlott nagy áremelkedés korrekciójának. A hetes grafikonon látszik, hogy február első hetében sikerült az árfolyamnak olyat csinálnia, amire évek óta nem volt példa: egy korábbi legális csúcsot vitt át az 1200 dollár fölé emelkedéssel. Ezzel megtörte a közel öt éves, csökkenő csúcsok és alacsonyabb mélypontok jellemezte lefelé tartó trendjét.

Ahhoz hogy a megindult emelkedő trendet hosszabb távon is meg lehessen kérdőjelezni, egy masszívan 1200 dollár alatti záróárfolyamot kellene látni a jelenleg 1264 dolláron járó árfolyam grafikonján.

Arany dollárárfolyama, napos
www.saxobank.hu

Rövidebb távon persze nem ilyen rózsás a helyzet. Az árfolyam július óta az 1311 dolláros támasz felett egy csökkenő háromszög alakzatot épített, nagyjából 55-60 dolláros magassággal. Ez akár trendfordító alakzatként is funkcionálhat. Ezt a támaszt törte le lefelé az árfolyam, azonban az ebből számolt célárfolyam 1260 dollár magasságában már teljesítettnek lehet venni, így ez nem indokol már további esést.

A kérdés most az, hogy az első féléves emelkedés során kialakított támaszok, 1250 és 1200 dollár magasságában megállítják-e a korrekció, s visszatérhet-e az év elején útjára indult emelkedő trend.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Neduddgi_uncensored, 2016.10.06 17:21

@foldnyuzo: Az aranytól rettegnek a (((piaci erők))) mert nem lehet nyomtatni egyelőre, és lehetőséget ad bizonyos országoknak hogy stabil tartalékvalutát építsenek rá adott esetben.
Na ki vásárolta /halmozta az aranyat? Kapsz egy nyalókát foldnyuzo ha kitalálod.
A mostani áresés egyébként egy Crispin Odey nevű tag alapja miatt van, a faszi elszámolta magát, most likvidál amit lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.06 17:08

Gőzöm nincsen, miért örülnek az arany túlértékeltségének a szélsőjobberek, és miért zavarja őket az áresés.
Valószínű azért mert gőzük sincsen róla, hogy az arany éppen olyan árú mint a többi. Igaz tartalékképzésre alkalmas, de arra alkalmas a termőföld is. Viszont ha aranyad van csak, meghalsz, ha földed van nem halsz éhen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Neduddgi_uncensored, 2016.10.06 17:01

Hiába az a 42 TRILLIÓ dollárnyi derivatíva nem tűnik el majd magától.
Pedig még az aranyat is eladták a Xetra Gold alól, majd volt pofájuk cikket íratni , miszerint Frankfurt fürdik az aranyban.
A németek pedig de szerették kioktatni az olaszokat a szar bankjaik miatt, most meg az övék az überLehman.
Most meg nyalják az amerikaiak seggét a kisebb bírság okán, hogy ne kelljen Merkelnek picsát csinálnia a szájából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csiriz_a_torzsvendeg, 2016.10.06 16:45

"Nagyon pesszimista az arany árfolyamának várható alakulásával kapcsolatban a Deutsche Bank."

Én meg nagyon pesszimista vagyok a Deutsche Bank árfolyamának várható alakulásával kapcsolatban...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html