További jelentős gyengülés előtt állhat a japán jen, árfolyama akár 20 százalék körüli mértékben is csökkenhet a vezető devizákkal szemben a Goldman Sachs Asset Management szakértői szerint. Philip Moffitt, a cég ázsiai régióért felelős vezető devizastratégája szerint ennek elsődleges oka, hogy a szigetország tovább fog harcolni az infláció növelésének érdekében, hogy ezzel is serkentsék a gazdasági növekedést - tudósít a Bloomberg.

Miközben az agresszív monetáris politika már most is jelentős nyomás alá helyezi a devizaárfolyamot, s segítette a vállalati nyereségek növekedését, az átlagkeresetek reálértéke immár 18 hónapja csökken - folytatta a mintegy ezermilliárd dollárnyi vagyon befektetéséért felelős cég szakértője.

Az inflációs nyomás fokozása nem lenne ellenére sem a kormánynak, sem a japán jegybanknak, azonban azt szeretnék elkerülni, hogy a pénzromlás üteme hirtelen ugorjon meg - tette hozzá. Szerinte közép- és hosszútávon elképzelhető, hogy az ország folyó fizetési mérlege deficitessé váljon, s ez azt eredményezheti, hogy a jen tovább gyengül. 2012 vége óta árfolyama már 27 százalékot csökkent a dolláréval szemben.

A Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások átlaga szerint 2016 végére 129-ig gyengül majd a jen a dollárral szemben a jelenlegi 119-es szintről.

USD/JPY
Kép: Alfatrader


Moffitt szerint a megélhetési költségek tavaly már emelkedtek Japánban, s már meghaladták a vállalati nyereségek növekedését. A kulcs a jelenlegi japán gazdaságpolitika infláció növelési erőfeszítéseiben az lehet, hogy sikerül-e a növekvő inflációs várakozásoknak a keresetekben is megjelenniük - mondta Moffitt. Ő szkeptikus a tekintetben, hogy a szabályozói környezet és a gazdaság szerkezetének átalakítása időben megtörténik-e ahhoz, hogy az emelkedő árakból a gazdaság profitáljon.

Moffitt ugyanakkor nem tart attól, hogy Japánban az európai perifériában tapasztalthoz hasonló pénzügyi válság alakul ki. A japán államadósság ugyan elképesztő mértékűre duzzadt, azonban a Bank of Japan kötvényvásárlási programja eközben a 10 éves állampapírok hozamát nagyon alacsony szintre, 0,195 százalékra nyomta le. A nagy különbség Japán és az európai periféria között, hogy Japánnak saját devizája van. Ezért szerinte sokkal valószínűbb a jen jelentősen leértékelődése, mint a japán kötvényhozamok elszállása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!