Érezhetően javult a forint megítélése februárhoz képest a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérésében, amelyet 52 régióval foglalkozó pénzügyi szakértő és portfólió menedzser megkérdezésével készítettek. Míg egy hónapja még a válaszadók többsége fél éves időtávon a magyar deviza gyengülését várta az euróval szemben, addig mostanra többségbe kerültek a forint erősödésére számítók, nettó 5 százalék vár hat hónapos távon a jelenleginél alacsonyabb euróárfolyamot. Utoljára tavaly áprilisban voltak többségben a forint erősödését jóslók.

euró/forint és hangulat
Kép: Napi.hu


Eközben az év első két hónapjában tapasztalt visszaesés után érezhető fellélegzés a magyar részvénypiaccal kapcsolatos várakozásokon is meglátszik. Ismét emelkedésnek indult a felmérésben a BUX indextől fél éves időtávon emelkedést váró válaszadók aránya. A megkérdezettek 68,4 százaléka szerint fog a jelenleginél magasabban állni ősszel a budapesti részvényindex a jelenlegi értékénél, s csak 21,1 százalékuk prognosztizál csökkenést ezen az időtávon. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 3,2-re emelkedett a februárban mért 2-es szintről, ami jó hangulatot jelent, annyira azonban nem szélsőségesen jót, hogy az ellentét analízis hívei emiatt nagyobb esést várjanak.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu


A régiós gazdaságok jelenlegi helyzetét eközben negatívabban látják, Románia kivételével a szakértők mindenhol kisebb arányban nevezték azt kedvezőnek, mint egy hónappal korábban. Ugyanakkor a romlás ellenére Horvátország és Törökország kivételével az összes régiós gazdaság megítélése kedvező maradt. A várakozások vegyesen mozdultak el, Lengyelország és Magyarország esetében pedig nagyot javultak. A mostani adatok szerint a megkérdezettek nettó 4,5 százaléka szerint rosszak a magyar gazdaság kilátásai, egy hónapja még közel nettó 14 százalék gondolta ezt. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy negatív kilátásokkal a szakértők szerint Törökország mellett csak Magyarország rendelkezik a régióban.

Az ECB újabb lazítási lépései úgy tűnik megtették a hatásukat, s a jelek szerint az MNB keddi váratlan kamatcsökkentése is csak időzítését tekintve volt váratlan. A szereplők többsége ugyanis februárhoz hasonlóan a rövidebb futamidejű forintkamatok csökkenésére számított, ami változás, hogy most már a hosszú oldalon is csak stagnálást várnak a korábbi emelkedés helyett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!