A koronavírus járvány és az ennek nyomán ugrásszerűen terjedő távmunka jelentősen növelte a keresletet a felhőalapú szolgáltatások és az összes olyan cég iránt amely technológiai megoldásokkal segíti a megváltozott munkavégzési szokásokat. Ez jót tett az olyan cégeknek, mint az Amazon, a Google anyavállalat Alphabet és természetesen magának a Microsoftnak is - írja összefoglalójában a Reuters.

A Windows operációs rendszer iránti kereslet is megugrott, akárcsak az Xbox konzoloké, ennek köszönhetően a Microsoft harmadik negyedéves eredménye jó 30 százalékkal meghaladta az elemzői várakozásokat.

A járvány miatt kellett a Microsoft Teams

A növekedést jól jelzi, hogy a cég Teams nevű üzenetküldő és csoportos munkavégzést segítő szolgáltatásának áprilisban még csak 75 millió előfizetője volt, szeptember végén már 115 millió. A cég vezető felhőalapú programozási szolgáltatása, az Azure által generált árbevétel 48 százalékkal nőtt. Az elemzők is számítottak a drasztikus növekedésre, őt átlagosan 43,45 százalékos megugrással számoltak a Visible Alpha adatai szerint. A Microsoft pénzügyi igazgatója Amy Hood a Reutersnek elmondta, hogy a növekedés ráadásul elsősorban a nagyobb volumenű, hosszútávú szerződéseknek volt köszönhető. Ő egyébként azzal számol, hogy az Azure erős növekedése a jövőben is fennmarad.

A Microsoft egyébként a közelmúltban váltott ár arra, hogy nagyon sok termékét nem egyszeri díjért értékesíti, hanem megújuló előfizetések formájában. Ezt a befektetők jobban is kedvelik, mivel ez folyamatos bevételt generál a cég számára. Ugyanakkor a nagyobb értékű, megújuló előfizetéseket igénylő szolgáltatásokból származó árbevétel a negyedévben stagnált, s az egyszeri bevételt generáló termékek eladásának aránya növekedett az előző három hónaphoz képest.

A felhő a befektetők álma

A Microsoft most már számos szoftvert és szolgáltatást - mint például az Office és az Azure - csomagban értékesít, s ezek eladásait a befektetők árgus szemekkel figyelik, ez ugyanis jó mérőszám arra, hogy a cég eladásai hogyan alakulnak a nagyobb üzleti ügyfelek felé. Az vállalati ügyfeleknek eladott felhőszolgáltatások bruttó árrése 71 százalékra emelkedett a tavalyi 66 százalékról. Ennek a növekedésnek egy része  a Microsoft szerverek bevételeinek elszámolásában bekövetkezett változás hozta, de sokat számított a  vállalatirányítást megkönnyítő Dnyamics 365 szoftver eladásainak emelkedése is.

A cég teljes árbevétele egyébként 12 százalékkal emelkedett, a harmadik negyedévben elérte a 37,2 milliárd dollárt, az elemzők átlagosan 35,7 milliárdra számítottak. Elemzők szerint a cég számai nagyon jók, azt mutatják, hogy nem csak a felhőalapú szolgáltatások iránt nőtt a kereslet, a hagyományos szoftverjei, mint például a Windows és az Office termékek iránt is. A cég nettó nyeresége 13,89 milliárd dollár lett, ez részvényenként 1,82 dollár, szemben az egy évvel korábbi 1,38 dollárral. Az elemzői előrejelzésekben 1,54 dollár szerepelt. A részvényei egyébként idén a jobban teljesítők közé tartoztak. A tavaly ilyenkori 140 dollár körüli szintről mostanra 210 dollár fölé nőtt árfolyamuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!