A moszkvai tőzsde devizakereskedésében tavaly december közepe óta először ismét átlépte a 80 rubeles küszöböt az euró árfolyama, míg a dollár közelít az január végi 71,85 rubeles csúcsához.

A nyitás után a 70,06 és 70,41 rubel közötti sávban cserélt gazdát a dollár. Az első néhány perc elteltével azonban 71,18 rubelre drágult a dollár, ami majdnem 2 rubellel több pénteki záróértéknél. Az euró ugyanekkor közel 3 rubellel 81,65 rubelre erősödött.

A nemzeti bank hétfői hivatalos árfolyamához képest a dollár 3,06 rubellel, az euró pedig mintegy 5,49 rubellel volt drágább. Augusztus eleje óta a dollár árfolyama több mint 9 rubellel, az euróé pedig 13 rubellel emelkedett.

A moszkvai tőzsde irányadó mutatói közül a rubelben számított MICEX-index 1,70 százalékos mínuszban 1635,05 ponton, míg a dollárban számított RTS-index 4,99 százalékos veszteségben 724,32 ponton állt hétfő délelőtt az 1659,31 pontos, illetve 747,97 pontos nyitás után.

Az orosz fizetőeszköz gyengülésének hátterében az áll, hogy folyamatosan csökken a kőolaj világpiaci ára, illetve a tőke világszerte menekül a kockázatos befektetésekből - emlékeztetett az Interfax orosz hírügynökség.

Tavaly év végén az olajárak csökkenése és a nyugati szankciók miatt összeomlott a rubel árfolyama, majd a monetáris válság pillanatok alatt átterjedt a reálgazdaságra. A rubel értékének újbóli csökkenése azzal a kockázattal jár, hogy ismét destabilizálódhat az ország egy olyan pillanatban, amikor már úgy tűnt, hogy a recesszióba került gazdaság elérte mélypontját.

Az orosz kormány azzal számol, hogy idén 2,8 százalékkal zsugorodik a gazdaság, jövőre pedig ismét növekedésnek indul. Az olajárak közelmúltbeli zuhanása miatt azonban arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg felülvizsgálja előrejelzését.

Közép-európai idő szerint délelőtt fél 12-kor a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi szállításra hordónként (159 liter) 38,99 dollárba került, 1 dollár 46 centtel, 3,61 százalékkal esett az ára.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára hordónként 2 dollár 14 centtel, 4,71 százalékkal 43,32 dollárra esett az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. 2009. március 17. óta először fordult elő, hogy a Brent ára 45 dollár alá csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!