Alig két hét múlva - június 23-án - döntenek a britek arról, hogy maradnak-e az Európai Unióban, azaz a Brexitről. A szavazás kimenetele a közvélemény-kutatások szerint nem lefutott, a múlt héten még az EU-ban maradók lehettek többségben, a héten pedig megjelentek olyan kutatások, amelyek szerint a távozást támogatják többen.

Az elmúlt időszakban, amikor olyan közvélemény-kutatási eredmények jelentek meg, amelyek a távozásra utaltak, akkor az angol font gyengült, és korábbi elemzések pedig erre az esetre a kelet-európai devizák esését vetítették előre, de eddig nem volt komolyabb megingás a Brexithez köthető közvélemény-kutatások miatt. A szakember szerint a britek esetleges távozása az uniós források elosztását és folyósítását is befolyásolhatja, ami magyar szempontból is fontos.

David Cameron miniszterelnök sorsa kérdéses a Brexit miatt. A miniszterelnök vetette fel ugyanis a britek esetleges távozását az EU-ból, a Brüsszellel való alkudozása során, ám megkapta, amiket kért, ezért már Cameron is inkább a maradás mellett van. Elképzelhető, hogy, ha a kilépést támogatók kerülne többségbe, akkor Cameronnak távoznia kell a posztjáról.

A szavazás eredménye ugyan fontos, de az esetleges kilépést a parlamentnek is el kell fogadnia, és csak ezután lehet szó a tényleges kilépésről. A kilépést tehát egy esetleges parlamenti vétó is meggátolhatja - véli Németh.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!