A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index szinte változatlan értéken kezdheti a hétfői kereskedést, a párizsi és a frankfurti indexek pedig 0,2-0,3 százalék emelkedéssel nyithatnak.

Pénteken veszteséggel zártak az európai tőzsdék, a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,83 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,74 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,39 százalékkal zárt alacsonyabban.

Londonban 0,47 százalékkal gyengült az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,85 százalékkal csökkent. Madridban 1,45 százalékkal, Milánóban 3,72 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsde.

A nap legnagyobb vesztesei a pénzügyi ágazatból kerültek ki, közöttük is az olasz bankok vezették a gyengülést. A banki ágazati index 2,6 százalékkal csökkent. Az olasz kormány a várt hiánycsökkentés helyett a korábbinál nagyobb, 2,4 százalékos hiánycélt állított be költségvetési tervében, ami az ország eladósodottságának a mértéke miatt negatív reakciót váltott ki pénzügyi befektetői körökben. Az olasz bankok közül az Unicredit, a Banco BPM és az Intesa Sanpaolo részvénye több mint hét százalékkal gyengült.

A svéd Saab repülőgépgyár részvénye nyolc százalékkal erősödött. A Boeing 9,2 milliárd dolláros szerződést kapott a légierő új oktatógépének a kifejlesztésére, amit a svéd repülőgépgyárral együttműködésben kíván megoldani.

A holland ASM International félvezető gyártó cég részvénye két és fél százalékkal erősödött. A kínai TCL technológiai cég ajánlatot tett a holland vállalat ázsiai érdekeltségében még meglévő részesedésének a kivásárlására.

Az olajár emelkedett, a Brent 0,57 százalékkal hordónként 83,20 dollárra, a WTI 0,37 százalékkal 73,52 dollárra. A Brent ára négy évvel ezelőtti, 2014 novemberi szintre tért vissza. Közeledik az Irán ellen elrendelt amerikai szankciók életbe lépésének a határideje, a piacok ezért a kínálat beszűkülésétől tartanak. Az ANZ Bank olajpiaci szakértői szerint a 100 dolláros olajár elérése sem tűnik már lehetetlennek.

Az eurót 0,15 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1587 dolláron, az arany ára 0,37 százalékkal unciánként 1191,80 dollárra csökkent.

A fotó forrása: Stock-snap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!