Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piaci várakozásoknak megfelelően a svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa csütörtöki ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatokat. Nem változott a 3 hónapos Libor referenciakamat célsávja, amely 2015 januárja óta áll a mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 százalék között. A látra szóló betétek kamata mínusz 0,75 százalék maradt. A testület jelezte, hogy szükség esetén továbbra is kész devizapiaci intervenciókat végrehajtani - írja az MTI.

Az SNB a negatív kamatok és devizapiaci intervenciók keverékének alkalmazásával próbálja megakadályozni a svájci frank árfolyamának erősödését, hogy így enyhítse a kulcsfontosságú exportorientált vállalatokra nehezedő nyomást.

Bár december óta kissé gyengült a svájci frank, összességében továbbra is túlértékelt, és a devizapiaci helyzet törékeny - mutatott rá közleményében a monetáris tanács, hangsúlyozva, hogy emiatt kulcsfontosságú fenntartani a negatív kamatokat és szükség esetén végrehajtani devizapiaci intervenciókat. Ezek az intézkedések csökkentik a svájci frank árfolyamát felfelé hajtó nyomást, illetve alacsonyan tartják a svájcifrank-befektetések vonzerejét.

A svájci jegybanknak nem kell emelnie a kamatokat az infláció miatt sem, mivel friss előrejelzése szerint idén, jövőre és 2021-ben is bőven a 2 százalékos célszám alatt marad a pénzromlás üteme.

Három hónappal ezelőtti prognózisához képest az SNB rontotta a 2019-es és a 2020-as inflációs várakozását is.

A svájci központi bank így az idei évre már csak 0,3 százalékos inflációt vár, míg decemberben még 0,5 százalékra számított. A jövő évi prognózist 0,4 százalékponttal 0,6 százalékra szállította le, 2021-re pedig 1,2 százalékos áremelkedésre számít.

Svájc gazdasága a tavaly elért 2,5 százalék után idén 1,5 százalékkal növekedhet az SNB előrejelzése szerint, amely nem változtatott a decemberi várakozáson, jóllehet a kormány márciusban 1,5 százalékról 1,1 százalékra rontotta idei gazdasági előrejelzését, mondván, a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és beruházási tevékenységére.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!