Nem jött el a világvége, ezért lehúzták a rolót

Jó nagyot bukott az a lengyel befektetési alap, amelyet az eurózóna széthullására hoztak létre, így bezárják.
Lovas-Romváry András, 2017. szeptember 12. kedd, 14:42
Fotó: Napi.hu

Nem esett szét az eurózóna, így a gyenge hozamok, jobban mondva a hatalmas veszteségek miatt kénytelen volt lehúzni a rolót egy lengyel befektetési alap, amelynek befektetési sztorija éppen a zóna széthullása lett volna - írja a Bloomberg.

Az Eurogeddon hangzatos nevet kapó nyilvános alapot 2012-ben indította útjára a varsói székhelyű Opera FT nevű alapkezelő cég.

Az alap indulása óta összesen 56,4 százaléknyi negatív hozamot, azaz veszteséget halmozott fel. Az alap sztorija sosem realizálódott - ismerte el Piotr Swiecik, az alapkezelő igazgatóságának tagja. Persze összességében nem termelt óriási veszteséget, mivel a sztori a jelek szerint nem tett szert nagy népszerűségre a lengyel befektetők körében, az alap eszközértéke alig 156 ezer dollár. Az alapot a tervek szerint egyéb részvényalapokba fogják beolvasztani.

Az alap eredeti célja az volt, hogy biztonságos eszközökben tartsa a tőkét, amelyek hatalmas profittal kecsegtetnek egy esetleges összeomláskor. Stratégiájában szerepelt az euró shortolása, de játszott a nagyobb európai részvényindexek, a német DAX, a francia CAC-40 és a varsói WIG20-as index esésére is. Eladási pozíciói voltak olasz államkötvényekre, miközben amerikai állampapírokat vásárolt.

Bár az európai részvénypiacok valóban lemaradóak voltak az elmúlt években, például az S&P 500-as amerikai részvényindexszel szemben, abszolút mértékben azonban így is nagyot emelkedtek ebben az időszakban. A DAX index 2013 januárja óta például 60 százalékkal növelte értékét, a CAC-40 esetében 38 százalék ez az érték.

Az Operat vélhetően nem rázza meg nagyon a fiaskó, az 550 ezer zloty eszközértékű alap eltörpül az általa 28 alapban kezelt 2 milliárd zloty mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.09.12 19:17

Lengyelek? :DDD azok nálam lejáratódtak, amióta fideszt támogatták magyar adófizetői pénzen.
Úgy látom, hogy a lengyelek Európa alja lett mellettünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.12 19:13

A nálunk is ismert Templeton, a világ egyik legnagyobb alapkezelője, évek óta shortolja az eurót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2017.09.12 18:22

Az akkor fog megtörténni, amikor senki sem fogja várni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html