Újabb és újabb csúcsokra menetelt az elmúlt hetekben az amerikai részvénypiac, a válság 2009-es válság mélypontján 666 pontra zuhanó S&P 500-as részvényindex jelenleg 2295 ponton jár, azaz 340 százalékot emelkedett közel nyolc év leforgása alatt. Kérdés, hogy érdemes-e még beszállni a hatalmas emelkedésbe, vagy pedig inkább ki kéne szállni a részvényekből, mert a sarkon túl egy komoly összeomlás fenyeget.

A rövid válasz az, hogy egyik sem, legalábbis a technikai elemzés szemszögéből vizsgálva a dolgokat. A technikai elemzés alapvető törvényei alapján az árfolyamok trendekben mozognak, s egy trend mindaddig érvényben van, amíg az ellenkezőjéről egyértelmű jelzés nem érkezik. Az emelkedő csúcsok és mélypontok az S&P 500-as indexben, s az, hogy az index újabb és újabb történelmi csúcsokra emelkedik jól jelzik, hogy a trend merre tart, felfelé, ez alapján azt kellene feltételezni, hogy a jövőben ismét újabb és újabb csúcsokat láthatunk majd az indexben.

A csúcs mélypont analízis alapján akkor lehetne a trend megfordulásáról beszélni, ha egy korábbi legális mélypontot az index grafikonján szignifikánsan áttörne lefelé a mutató. Ekkor lehetne feltételezni, hogy az évek óta tartó felfelé trend megfordul, s eljön a medvepiac, s ismét a csökkenő trend köszönt be az amerikai részvénypiacon. Az utolsó ilyen mélypont azonban november elején, Trump megválasztását követően 2084 pontnál maga mögött hagyta az index, tehát ha máról holnapra esne 210 pontot a mutató, még akkor is csak az eddigi felfelé tartó trend korrekciójáról lehetne beszélni, s nem pedig a trend megfordulásáról.

S&P 500-as index
Kép: www.markers.hu

A problémát az jelenti, hogy ha valaki vásárolni akar, akkor érdemes úgy venni, hogy tudjuk mikor szándékozunk eladni. Jó szívvel azonban a klasszikus technikai elemzési eszköztár alapján nem nagyon lehet látni olyan célárfolyamot az amerikai tőzsdeindex grafikonján, ami miatt érdemes lenne a pénzünket kockáztatni.

A hosszabb távú grafikonon látható, hogy az ezredforduló utáni évtizedben egy hatalmas négyszög alakzatot épített ki az index, melynek felső szélét az 1550 pontos indexértékek alkották, s az alja a 2002-es mélypontot figyelembe véve 780 pont körül húzódott. Ebből a sávból 2013-ban tört ki felfelé az index. Az ilyen alakzatokból a kitörést követően számított célárfolyam a sáv szélességével egyezik meg a kitörési szinttől számolva. Ebből 2320 pontos célárfolyam adódik.

S&P 500-as index
Kép: Napi.hu

Az elmúlt néhány évben egy másik alakzatot is rajzolt a mutató, szintén sávozás szerűt, ennek két széle nagyjából 2120 és 1870 pont között volt. Ebből tavaly nyáron tört ki felfelé az index, a sáv széléből számolt célárfolyam az előbbi logika alapján 2370 pontnál van.

Tehát a trend felfelé tart, azonban a mutató jelenleg olyan magasan van, hogy még egy jó 200 pontos áresés esetén is csak korrekcióról lehet beszélni, ugyanakkor a távolabbi célárat már egy 75 pontos emelkedéssel is elérheti az index.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!