Csütörtökön pesszimistán kezdtek a piacok görögországi politikai válság valamint a spanyol bankrendszert övező aggodalmak erősödése miatt, ennek ellenére délután pozitív tartományba tornázták fel magukat a piacok.Ebben szerepet játszott, hogy a piac jól fogadta, hogy a spanyol kormány megerősítette, hogy gyakorlatilag államosította a Bankia SA-t, az ország negyedik legnagyobb pénzintézetét. Délután pedig görögöktől jött egy kapaszkodó, miszerint az egyik kicsi görög baloldali párt hajlandónak mutatkozik arra, hogy belépjen egy az EU-IMF segélycsomagot támogató kormánykoalícióba.

Zárás előtt csökkentek az európai indexek, ennek ellenére Londonban a FTSE 0,25 százalékos nyereségben maradt. Jól teljesített a bankszektor, hisz a HSBC 0,65 százalékkal, a Barclay's 3,16 százalékkal emelkedett. Nem zárt jó napot a luxuspiaci kereskedő a Burberry, amely 1,44 százalékot vesztett értékéből a kedvezőtlen kínai piaci adatokra reagálva.

Párizsban a CAC-40 0,37 százalékkal emelkedett, szinte minden papír emelkedett: a Peugeot 8,12 százalékkal drágult, de az AXA is 5,6 százalékkal növelte az értékét. A legnagyobb veszteséget a Michelin produkálta 2,28 százalékos veszteséggel, de 1,7 százalékkal mérséklődött a szépségipar üdvöskéje a L'Oreal is.

Frankfurtban a DAX 0,66 százalékkal emelkedett: a nap nyertese a kamiongyártó MAN 3,7 százalékkal drágult, de jól teljesített a kereskedelmi óriás a Metro, amely 2,73 százalékkal nőtt. Nem jött ki a lépés Deutsche Postnak, amely öt százalékkal esett, de az Allianz is 3,95 százalékot vesztett az értékéből.

Amerika is erősen kezdett, ám a lelkesedés csökkent ez tükröződik az erodálódó indexekben: a Dow Jones - este hatkor - 0,3 százalékos nyereségben volt, a Nasdaq azonban már 0,22 százalékos veszteséget mutatott, míg az S&P 500 0,3 százalékos pluszban állt. Az arany ára 3 dollárral 1597 dollárra emelkedett, s az olaj ára is nőtt 20 centtel, 97,04 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!