Hétfőn 370,756 forintot tetőzött az euró ára, ami történelmi csúcs. A rekord nem volt hosszú életű lesz a rekord, kedden is gyenge maradt ugyanis a magyar fizetőeszköz, már reggel 370,914-ig szaladt az euró árfolyama, és lesz még ennél magasabb is, mivel a forint gyakorlatilag szabadesésben gyengül.

A forintgyengülés hátterében az elemzők szerint több tényező is áll. Magyarországon rosszak az átoltottsági és a járványadatok, emiatt lezárást vár a piac. Az infláció is magas, a jegybank kamatemeléseit ehhez képest elégtelennek ítélik meg a befektetők. Szintén a forint ellen szól, hogy a kormány a választási évet hatalmas költekezéssel indítja, és az is, hogy Brüsszel várhatóan befagyasztja a helyreállítási alapból érkező pénz kifizetését.

Friss tényező ezek mellett, hogy tegnap kiderült: Jerome Powell marad az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke. Powellt még Donald Trump nevezte ki, de utódja Joe Biden is megerősítette a pozíciójában. Erre a hírre erősödött a dollár és emelkedtek a hosszú hozamok - mondják az OTP Bank szakértői.

"Powell maradása a korábban előirányzott monetáris politikai lépésekben várhatóan nem jelent nagy változást, tehát a piac továbbra is a jövő év második felében kamatemelést, valamint az eszközvásárlási program kivezetését árazza" - teszi ehhez hozzá a KBC Equitas.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!