"Nagyon könnyen szöknek fel az árak, ha a keresleti feltételek olyan szűkösek, mint most" - nyilatkozta Francisco Blanch, a Bank of America globális nyersanyagpiacokért felelős vezetője a CNN-nek annak kapcsán, hogy az elemzőik azt jósolják: közel másfélszeresére drágulhat a Brent olaj ára.

Blanch szerint erős bikapiac van az olajáraknál, a szakértő pedig már idén júniusban is szinte egyedüliként azt jósolta, hogy a nyersolaj ára végül hordónként 100 dolláros szintre emelkedhet. 

"Akkoriban az emberek azt hitték, hogy őrültek vagyunk. Most pedig itt vagyunk" - mondta Blanch. "Általában még mindig eléggé bikásak vagyunk" - utalt arra, hogy továbbra is erős drágulásra számítanak: azt jósolják, hogy 2022 júniusára hordónként 120 dollárra emelkedik majd a Brent.

Pierre Breber, a Chevron (CVX) pénzügyi igazgatója a múlt héten a CNN-nek azt mondta, hogy az olajárak valószínűleg nem maradnak sokáig magasan. Arra alapozta véleményét, hogy ha az árak az egekbe szöknek, akkor a fogyasztók a magas árak miatt úgy dönthetnek, hogy kevesebbet vezetnek, vagy üzemanyag-takarékosabb autókra vagy elektromos járművekre váltanak.

"Ez inkább ciklikus, mint strukturális" - mondta Breber az árszintről, ami szerinte erősen spekulatív, és az OPEC-országoknak sem érdeke, hogy a kitermelés alacsonyan tartásával hajtsák fel az árakat. 

A Bank of America viszont abból indul ki, hogy a kereslet továbbra is nő, ráadásul azt már nemcsak a lakossági és ipari fogyasztás hajtja fel, de tovább növeli az egekbe szökő földgázár. Az amerikai földgáz ára idén több mint kétszeresére emelkedett. A magas földgázárak arra kényszerítenek egyes közműveket és gyárakat, hogy áttérjenek egy viszonylag olcsóbb alternatívára: a kőolajra.

A Bank of America szerint így keresletcsökkenésre aligha lehet számítani, sőt élénkülés lesz.

"Ez a keresletélénkülés nem fog megtörni 80, 90 vagy akár 100 dolláros hordónkénti áron. Ne feledjük, hogy minden más is emelkedett" - mondta Blanch, utalva a kiugró inflációra. "Tudom, hogy a 100 dollár drágának hangzik, de a dolgok összefüggésében nem olyan drága" - tette hozzá, hogy miért is számítanak 240 dolláros szintre.

Csütörtökön kora este a Brent nyersolaj ára 0,04 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben az európai piacok zárásakor hordónként 82,02 dolláron, a WTI ára pedig 0,49 százalékkal csökkent 80,46 dollárra, három heti mélypontra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!