Már látható jelei vannak annak, hogy a kereskedelmi háború és a lassuló gazdasági növekedés komoly negatív hatással van a kínai vállalati szektorra, amely a dinamikus bővülés éveiben alaposan eladósodott - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg. Annak ellenére, hogy a kínai kormány komoly erőfeszítéseket tesz a gazdaság felrázására, a vállalati szektornak, különösen az építőiparnak egyre nagyobb problémákat okoz adósságállománya refinanszírozása az emelkedő kamatkörnyezetben.

A Bloomberg és a Barclay's befektetési bank közös indexének kosarában már 15 dollárban kibocsátott kínai vállalat kötvényének hozamfelára lépte át az 1000 bázispontot, a hírügynökség definíciója szerint ez jelenti azt a határt, amelytől az adott kötvényt "distressed"-nek lehet nevezni, tehát amelynek visszafizetésében nagyon komolyan kételkednek a piaci szereplők. Összehasonlításként, 11 hónappal ezelőtt még egyik kínai kötvény sem volt a veszélyzónában. Ez nagyon magas szám, több, mint a többi feltörekvő piaci kötvény esetében összesen. Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy idén már négy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó kínai cég jelentette be dollárban kibocsátott kötvényivel kapcsolatban, hogy nem tudja azokat kifizetni, s a befektetők szerint ez a szám csak nőni fog.

A China Evergrade nevű cégcsoport, az ország, árbevétel alapján második legnagyobb építőipari cégének dollárkötvényei a múlt héten már 13,75 százalékos hozam mellett cseréltek gazdát, ez magasabb érték, mint amennyit a cégnek valaha is kellett fizetnie dollárhitel-felvételei során történetében bármikor.

A kínai kötvények súlya jelenleg az indexben nagyjából 25 százalék körül van, az index kosarában mintegy 660 feltörekvő piaci vállalat által dollárban kibocsátott kötvény van, ezek értéke sorozatonként eléri az 500 millió dollárt. A kínai vállalati kötvénypiac a legnagyobbnak tekinthető a feltörekvő piaci országok körében. A kínai vállalati kötvények hozamának megugrása egyben azt is eredményezte, hogy a feltörekvő piaci vállalatok által kibocsátott dollárkötvények hozama két éve nem látott csúcsára emelkedett.

Az indexben szereplő országok közül egyébként a második helyen Brazília áll, ha a problémás kötvények számára nézzük, összesen három brazil kötvény hozamfelára haladja meg jelenleg az 1000 bázispontot, a harmadik helyen Jamaika és Ororszorszég szerepel két-két ilyen kötvénnyel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!