Az Opus Global Nyrt. ennek előfeltételeként teljesítette a hitelminősítési eljárást, amelyet az MNB megbízásából a Scope Ratings GmbH végzett.

A független nemzetközi hitelminősítő az Opus Global 28,6 milliárd forint értékű kötvénykibocsátására BBB- minősítést adott, amely négy fokozattal magasabb, mint az MNB programjában minimálisan elvárt B+ besorolás, leendő kibocsátó vállalatként pedig BB szintre sorolta, stabil kilátással, ami két szinttel magasabb a B+ besorolásnál.

A tervezett kötvénykibocsátásra a részvényesek felhatalmazása után kerülhet sor.

A Scope pozitívan értékelte, hogy a Konzum Nyrt. beolvadását követően a jövedelemtermelő képesség úgy nőtt jelentősen, hogy közben az egyesült holding költségszintje alacsony maradt. Az előnyök közé sorolta a társaság konzervatív és hosszú távú befektetési politikáját, továbbá kiemelte a társaság széles befektetési portfólióját. A hitelminősítő vizsgálata szerint az Opus leányvállalatok többsége jelentős növekedési potenciállal rendelkezik.

A nemzetközi hitelminősítő megállapította, hogy az Opus expanziójának nagyobb része már lezárult, és a menedzsment elsősorban a portfólióban rejlő növekedési lehetőségek kiaknázására összpontosít, emellett nem zárta ki a további akvizíciók, a meglévő befektetések portfólióhoz illő kiegészítéseit sem.

A vállalatcsoport adósságállományát a várható kötvénykibocsátással együtt a portfólió nettó eszközértékéhez viszonyítva (LTV) körülbelül 30 százalékra valószínűsíti a Scope Ratings elemzése.

Az MNB július 1-jén indította el a hazai vállalatoknak szóló növekedési kötvényprogramját (nkp). Ennek keretében a hazai székhelyű vállalatok által, forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg a jegybank, vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben.

Az Opus Global 25 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvény utolsó záróára 360 forint volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 591 forint, a legalacsonyabb 342 forint volt - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!