Az Alcoa mai gyorsjelentésével hivatalosan is kezdetét veszi a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. Az elemzők egy része komoly áttörésre számít, s reméli, hogy végre sikerül megtörni a hosszú negyedévek óta tartó lefelé tartó trendet a vállalati eredményekben. Azonban a kilátások még a szokásosnál is bizonytalanabbnak tűnnek, az elnökválasztási kampány úgy tűnik mindenre rányomja bélyegét.

Az amerikai gyorsjelentési szezon kezdetét eddig tradicionálisan az Alcoa számainak közlése jelentette, bár ez a szerep is halványult valamelyest az elmúlt években, miután a cég részvényei kikerültek a Dow Jones Industrial Index kosarából. Ráadásul a cég ebben a formájában az utolsó gyorsjelentését teszi közzé, mivel  november 1-jétől kettéválasztja az operációt. Az Alcoa név alá fog tartozni a nyersalumínium gyártás, míg az Arconic cégnév a magas hozzáadott értékkel bíró, megmunkált alumíniumtermékeket jelöli, melyek elsődleges felhasználói a repülőgépipar és az űrkutatás - hívják fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. szakértői.

A várakozások szerint az árbevétel 5,57 milliárd dollárról 5,31 milliárd dollárra csökkenhetett, melyben nagy szerepet játszhatott a nyomott szinten lévő világpiaci alumíniumár. A vállalat üzemi eredménye 447 millió dollárról 427 millió dollárra olvadhatott. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) tekintetében ugyanakkor javulás várható, hiszen a tavalyi 6 centről 33 centre emelkedhetett a részvényenkénti nyereség. Az egyszeri tételek nélkül vett EPS 21 centről 34 centre duzzadhatott - írják a brókercég szakértői.

Jön a fordulat?

A piacot azonban nem az Alcoa gyorsjelentése érdekli önmagában, hanem az, hogy véget ér-e az immár 5 negyedéve tartó profitrecessziós időszak a Wall Street-en. Ezt megelőzően ugyanis az S&P 500-as index cégei már zsinórban 5 negyedéve tettek közzé a korábbiaknál alacsonyabb profitszámokat. A Wall Street Journal szakértői szerint erre most jó esély mutatkozhat. Az elemzők ugyanis átlagosan 2,1 százalékos csökkenést várnak a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Azonban figyelembe kell venni, hogy a jelentési időszakokat megelőzően a cégek általában igyekeznek visszafogni az elemzői várakozásokat, amelyek így általában alulbecslik az adott negyedév adatait, s ez ahhoz vezet, hogy a cégek tendenciózusan a vártnál jobb eredményekkel szoktak előállni. Ha most is ez lesz a helyzet és a pozitív meglepetések aránya igazodik a historikus átlaghoz, akkor a lap szerint akár enyhe, 0,7 százalékos összesített profitnövekedéssel is zárulhat a beszámolási időszak.

Ellophatják a showt Trumpék

A jelentésben nagy szerepet kap majd az erős dollár, a befektetési bankok esetében pedig a Brexit nyomán tervezett lépések is. Azonban a jelek szerint az elnökválasztási kampány el fogja lopni a showt a vállalatok elől, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság ugyanis nagyobbnak mutatkozik, mint korábban bármikor. A Bank of America Merrill Lynch elemzői rámutatnak, hogy szeptember folyamán mindössze 21, az S&P 500-as index kosarában szereplő cég tett közzé profit előrejelzést, ez pedig a legalacsonyabb szám 2000 óta.

Ennek oka az lehet a befektetési bank szakértői szerint, hogy a cégek a szokásosnál is bizonytalanabbnak látják a jövőt a választások előtt. A beruházások értéke a választásokat megelőző időszakokban amúgy is tipikusan csökken, s így van ez az új munkaerő toborzásával is. Nem tudják ugyanis a cégek, mely jelölt gazdaságpolitikájának a megvalósításával kell számoljanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!