Nyitás után 14360 forintig esett az OTP részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), ami azt jelenti, hogy 9,5 százalékos mínuszban állt a bankpapír. Az esés azóta valamelyest mérséklődött, de az OTP részvénye még mindig súlyos mínuszban áll, 15 ezer forint körül, holott az orosz-ukrán konfliktus elfajulása előtt még 18-19 ezer forint között volt az árfolyam. 

Más részvények is zuhannak, egyebek mellett a Mol, a Richter, a 4iG és az Opus is több százaléknyi mínuszban áll, a BÉT-en csak két kispapír árfolyama emelkedett, a DMKer részvényei minimális forgalom (49,2 ezer forint) mellett kis mértékben, és valamivel nagyobb forgalom mellett 5,52 százalékot drágult az OXO Technologies.

Az OTP-nek orosz és ukrán leánycégei is vannak, emiatt különösen érintett lehet a konfliktusban, a hitelintézet azonban egyelőre nem tett közzé hivatalos tájékoztatást erről. A nyugati országok vezetői elítélték Vlagyimir Putyin lépését, Joe Biden, amerikai elnök pedig aláírta az első szankciós rendeletet is a térséggel kapcsolatban. Az OTP lapunknak telefonon annyit mondott, hogy megvárják, mit tartalmaznak a szankciók, ezután tudnak nyilatkozni arról, mennyire érintettek a konfliktusban. 

A többi hitelintézet, amelynek a szóban forgó országokban érdekeltségei vannak, is esik a tőzsdén. Az OTP-hez hasonlóan mindkét országban jelentős kitettséggel rendelkező Raiffeisen Bank International több mint 12 százalékos mínuszban nyitott a Bécsi Tőzsdén, de esik az UniCredit, a KBC, és az Erste is. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!