Összeomlik a cukorpiac - mi lesz az árakkal?

Elemzők szerint valóságos cunami várható a világ cukorpiacain, India ugyanis óriási mennyiségű cukor piacra dobására készül.
MTI-Eco, 2015. december 13. vasárnap, 13:26
Fotó: Reuters

Indiában az elmúlt öt évben kimagaslóan jó volt a cukortermés, ami miatt hatalmas cukorkészletek halmozódtak fel az országban. Elemzők szerint az indiai kormány 4 millió tonna cukor eladásának engedélyezését tervezi a nemzetközi piacokon. Ez komoly kihatással lesz a jelenleg is 7 éves mélyponton álló cukorárra, azt akár további 15 százalékkal csökkentheti.

Az alacsonyabb cukorár jó a fogyasztóknak és az élelmiszeripari cégeknek, de komoly fejfájást okozhat a világ olyan nagy feldolgozóinak és exportálóinak, mint Brazília, vagy Thaiföld.

India a cukor második legnagyobb fogyasztója és termelője a világon Brazília után, évente azonban csak egymillió tonna körüli mennyiséget exportál.

A 4 millió tonna cukor 8 százaléka annak az 50 millió tonnának, amellyel tavaly összesen kereskedtek a nemzetközi piacokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK