Politikai tényezők mozgathatják az arany árát

Több mint 7 százalékkal drágult az arany az év elejétől, jelenleg 1230-1240 dollár körül mozog a sárga nemesfém unciája szemben a tavaly év végi 1146 dollárral (1 uncia=31,1035 gramm) - írja az MTI.
Domokos Erika, 2017. február 19. vasárnap, 10:07
Fotó: Reuters

Európában kulcsfontosságú parlamenti választásokat tartanak az idén, Hollandiában, Franciaországban és Németországban, melyeknek kérdéses a végeredménye, rövid távon az aranykereslet fennmaradására lehet számítani, ami akár az árak további emelkedéséhez vezethet - mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. Szakértők szerint a Brexittel és Donald Trump amerikai elnök intézkedéseivel kapcsolatos bizonytalanságok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sok befektető a menedéknek számító sárga nemesfémbe teszi át pénzét.

Juhász Gergely közölte: különösen a fizikai aranyba fektető, tőzsdén jegyzett befektetési alapok (angol rövidítésükkel: etf-ek) vásároltak tavaly sok aranyat, 532 tonnát, ami 2009 óta nem látott mennyiséget jelent. Az etf-eknek köszönhető, hogy az aranykereslet 2016-ban 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 4309 tonnás szintet.

Politikai okok

A vezérigazgató szerint a sárga nemesfém iránti keresletet 2017-ben több tényező is fenntarthatja, az egyik ok a politikai kockázat, ami világszerte növekszik. Továbbra is bizonytalanságot jelent, hogy Nagy-Britanniának el kell kezdenie az EU-ból való kilépésével kapcsolatos tárgyalásokat, és a piac úgy érzi, nagyobb az esélye a kemény Brexitnek.

Az is az arany vásárlására buzdíthatja a befektetőket Juhász Gergely szerint, hogy sokan tartanak pénzük leértékelődésétől amiatt, hogy az évekig tartó alacsony infláció az idén több országban - például az Egyesült Államokban is - gyorsulhat. Nem lehet tudni azt sem, mikor kerül sor a csúcson lévő részvénypiacok negatív korrekciójára.

Gazdasági okok

Fokozhatja az aranykeresletet, hogy a világ két legnagyobb aranyfogyasztó országa, India és Kína gazdaságának növekedési üteme az utóbbi időszak megtorpanásai után ismét gyorsulhat. Az ázsiai országokban az arany iránti igény szorosan együtt mozog a vagyon alakulásával, így, ha a növekedés miatt nő a szabadon elkölthető jövedelem, akkor abból több aranyat szoktak vásárolni - hívta fel a figyelmet a Conclude vezérigazgatója.

A Conclude Befektetési Zrt. a fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.02.19 16:58

@isabella: "Ha háború van"

Vagy netán euro-válság...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.19 16:54

Ha háború van, akkor két dologgal lehet fizetni, az arannyal és az élelmiszerrel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html