Csaknem 4 százalékos mínuszba került a Raiffeisen Bank International (RBI) részvénynek árfolyama szerdán, a bank gyorsjelentésének közzététele után a bécsi tőzsdén. A Magyarországon is jelen lévő osztrák pénzügyi csoport az első negyedévben 226 millió eurós profitot ért el, ez 43 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A működési eredménye pedig 465 millió euró lett, ami 15,6 százalékos visszaesés éves összevetésben.

Van magyarázat

QP | Quality Placement

Johann Stobl vezérigazgató azt mondta erről, az egyedi hatások miatt csak korlátozott mértékben lehet összevetni az idei számokat a 2018-as első negyedéviekkel. A hitelezés és a kamateredmények jól alakulnak, a bank tőkehelyzete is erős, ezért jó eredményekre számít az idén. A nettó kamateredmény 4 millió euróval 825 millióra csökkent, ebben közrejátszott, hogy eladták a lengyelországi banki alaptevékenységüket. Ezt nem számítva 8 százalékkal emelkedett volna a kamateredmény.

A nettó kamatmarzs csoport szinten 7 bázisponttal 2,43 százalékra esett vissza, részben annak köszönhetően, hogy a központban megugrott az alacsony kamatrésű üzletek volumene, emellett Oroszországban és Fehéroroszországban is lefelé mentek a ráták. Az általános adminisztrációs kiadásokból csupán 16 millió eurót sikerült lefaragni, a költség/bevétel arány viszonylag nagy mértékben 3,6 százalékponttal 60,9 százalékosra ugrott.

Magyarországon jól megy a szekér

A magyarországi leány eredményei jól alakultak: a nettó kamatbevétel 34 millióról 37 millióra nőtt 2018 első negyedéve óta. A nettó díj- és jutalékbevételek is emelkedtek kis mértékben, a működési bevétel pedig 7,6 százalékkal 62 millió euróra ugrott. A magyarországi Raiffeisen működési eredménye 72 százalékkal ugrott meg így 25 millió euróra, a hitelintézet 15 millió eurós adózott eredményt ért el az első negyedévben. Ez csaknem 8 százalékkal elmarad a tavalyitól, de az idén az első negyedévben befizetett 13 millió eurós (4,2 milliárd forint) bankadót mellett 3 millió eurónak megfelelő összeget a Magyar Nemzeti Bank szanálási alapjába is átutalt a bank.

Magyarországon a költség/bevétel arány 12 hónap alatt 62,4 százalékról 60 százalék alá süllyedt. A nem teljesítő hitelek aránya 4,5 százalékról 2,9 százalékosra süllyedt. A hitelállomány 13,5 százalékkal 3,572 milliárd euróra nőtt, a betétek volumene 8,6 százalékkal 5,778 milliárd euróra emelkedett. A hitel/betét arány is nőtt, most már 70 százalék fölött van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!