Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igazi kontrariánus befektetői csemege van készülőben az amerikai tőzsdéken, a befektetési tanácsadók régen voltak ennyire pesszimisták ugyanis a részvényárfolyamok várható alakulásával kapcsolatban, mint most - írja összefoglalójában a Marketwatchon Mark Hulbert. A saját, tőkepiaci hírlevelek szondázásával foglalkozó cégét, a Hulbert Financial Digestet vezető szakértő erre a következtetésre jutott a közel 200, általa szemlézett hírlevél adatai alapján.

Mint írja, utoljára 2016-ban, közvetlenül a brexit mellett döntő népszavazást követően volt ennyire pesszimista a hangulat a Wall Streeten, mint most. Ez akkor jó előjelnek bizonyult, hiszen a szavazás előtti mélypontjától számolva 2016 végéig az S&P 500-as részvényindex 12, a Nasdaq Composite Index több, mint 17 százalékkal emelkedett.

Esésre játszanának

Hulbert a részvénypiaci hangulat mérésére két mutatót használ, az egyik az átlagosan javasolt teljes részvénypiaci kitettséget méri, a másik ugyanez, de csak a technológiai cégek zömének helyt adó Nasdaqra vonatkozóan. A teljes részvénypiaccal kapcsolatos hangulatot mérő mutató, a HSNS Index jelenleg mínusz 21,2 százalékon jár. Ez azt jelenti, hogy a hírlevélírók által javasolt portfólióban ne legyenek részvények és a portfólió értékének nagyjából egyötödét kitevő összegre nyissunk eladási pozíciót. A Nasdaqra számolt hasonló mutató ennél lejjebb van, itt 55,4 százalékos ugyanez az arány.

Mindkét mutató azt jelzi, hogy a szakértők szívük szerint meglehetősen agresszívan az amerikai részvényárfolyamok további esésére játszanának. Történelmi perspektívába helyezve a mostani értékeket, ez azt jelenti, hogy a szakértők most pesszimistábbak, mint a január eleje óta eltelt időszak 98 százalékában. A Nasdaq esetében ez az arány 92 százalékos.

Lenne ok aggodalomra

A szakértő rámutat arra is, hogy természetesen elegendő oka van a befektetőknek aggódniuk a gazdaság és a tőzsde várható teljesítményével kapcsolatban, azonban nem volt ez másként 2016 nyarán sem, a brexitről szóló referendumot követően sem. A kontrariánus befektető ebben a helyzetben nem foglal állást azt illetően, hogy indokoltak-e ezek az aggodalmak, mindössze arra fogad, hogy még ha rosszul alakulnak is a dolgok, akkor sem lesz annak annyira megrázó piaci hatása, mint ahogy azt a legpesszimistább tanácsadók képzelik - írja Hulbert.

Ugyanakkor egy másik felmérés szerint még korántsem érkezett el az a szint a tőzsdei hangulatban a Wall Streeten, ahol ennél is nagyobb valószínűséggel lehet legalább középtávú pozitív fordulatot feltételezni. Az Investors Intelligence hasonló felmérése szerint az általuk szemlézett hírlevélírók körében az optimisták és pesszimisták arányát mutató bull/bear hányados jelenleg 2,14-en áll. Ez a mutató az év elején ért el az extrém optimizmust mutató szintre: 5 feletti értékeket vett fel január végén, amire utoljára az 1987-es tőzsdekrachot megelőzően volt példa. Ezzel szemben 2016 elején 1 alá csökkent a mutató, az extrém pesszimizmust akkor egy két évig tartó emelkedés követte, amely során az S&P 500-as index mintegy 50 százalékkal került feljebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!