Régen kerülték ennyire el Amerikát a profik

Kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy jól teljesítsenek továbbra is a kockázatos eszközök, azonban az amerikai részvények 10 éve nem örvendtek ilyen alacsony népszerűségnek, mint most. A befektetők a koreai konfliktustól félnek a leginkább és bíznak az amerikai adóreformban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.
Lovas-Romváry András, 2017. szeptember 15. péntek, 17:32
Fotó: Pixabay

A jelek szerint megmaradhatnak a kedvező körülmények ahhoz, hogy folytatódjon a kockázatosabb befektetési eszközök jó szereplése - vonták le a következtetést a Bank of America Merrill Lynch elemzői friss alapkezelői felmérésük eredményeiből.

A 219, összesen 629 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember válaszai alapján készült felmérés szerint bár csökkent, azonban historikus összehasonlításban még mindig nagyon magas szinten van a befektetők portólióiban a készpénz aránya. Jelenleg 4,9 százalék, ami még mindig azt jelzi, hogy az átlagosnál több pénz marad vásárlásra a partvonalon (a felmérésben a 4,5 százalék feletti készpénz arányt veszik vételi, a 3,5 százalék alattit eladási jelzésnek).

A felmérés másik fontos megállapítása, hogy a jelek szerint alaposan lecsökkent a befektetők körében az olcsó pénz korszakának megszűnésétől való félelem. Az elmúlt egy évben jellemző volt, hogy a piaci szereplők tartva a Fed várható szigorításaitól és az ECB kvantitatív lazításának lassú befejezésétől komoly kockázatnak tartották, hogy a történelmi mélypontok közelében tartózkodó kötvényhozamok egyszer csak meredek emelkedésnek indulnak, s ez vet majd véget a kockázatosabb eszközök (például részvények) szárnyalásának. A mostani felmérésben azonban már csak a megkérdezettek 5 százaléka vár a jelenleginél jóval magasabb kötvényhozamokat a jövőben, holott tavaly novemberben még nettó 26 százalék volt ez az érték. Ennek egyébként az elemzés szerint az egyik következménye az, hogy például a hagyományosan jó osztalékfizetőképességű közszolgáltatói szektor alulsúlyozása tavaly augusztus óta nem látott mélypontra csökkent.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői ezért úgy vélik, ha valaki kontrariánus alapon akar pozíciót vállalni - tehát arra fogadna, ami abszolút szembe megy a többség véleményével - akkor most lehet itt az ideje a "nagy fordulatra" tenni. Ez pedig nem más, mint a meredek hozam és kamatemelkedés és a kockázatos eszközök árfolyamának csökkenése.

A felmérés e mellett jól mutatja, hogy a befektetők nagyon kényelmetlenül érzik magukat az amerikai részvények drágasága miatt. A portfóliókban a benchmarkokhoz képest 10 éves mélypontra süllyedt az amerikai részvények súlyozása, miközben sokan vásároltak már be például fejlett európai és feltörekvő piaci részvényekből. A felmérés történetében 2010-ben voltak utoljára ennyire felülsúlyozva a portfóliók feltörekvő piaci részvényekből, s a feltörekvő piac és eurózónás részvények súlya utoljára 2007-ben volt ilyen magasságokban az amerikaiakéhoz képest, mint most.

A felmérést eredményeit összefoglaló szakértők kiemelik, a szereplők többsége egyrészt optimista az amerikai vállalatok eredménynövekedésével kapcsolatban, azonban kevésbé optimisták már a tekintetben, hogy az amerikai gazdaság robusztus növekedést tudna produkálni. Ez szerintük arra utal, hogy az amerikai cégek profitnövekedésének más motorja lesz, vélhetően a Trump-féle adóreform megvalósulásában bíznak egyre inkább.

A piacokat most a szereplők szerint nem is a gazdasági tényezők oldaláról fenyegeti a legnagyobb veszély, a kockázatok elsősorban geopolitikaiak. A legnagyobb "tail risknek" - azaz olyan kockázatos eseménynek, amelynek bekövetkezése kevésbé valószínű, viszont széleskörű negatív hatásai lennének - jelenleg egy Észak-Koreával való katonai konfliktust tartanak. Egy hónappal korábban még azt tartották nagy veszélynek, hogy az ECB vagy a Fed valamilyen komoly monetáris politikai hibát követ el, de idén szerepelt már a "félelem rangsor" élén egy esetleges kötvénypiaci összeomlás, a kínai monetáris szigorítás és az európai integráció megfordulása is.

A szeptemberi felmérésben egyébként a befektetők már nem a Nasdaq, azaz a technológiai cégek részvényeinek vételét látják a legzsúfoltabb pozíciónak a piacon (azaz ahol a legtöbb szereplő nagy tömegben egyirányú pozíciót vesz fel), hanem a Bitcoin vásárlását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.09.16 03:55

Még egy érdekes dolog a kazahokról, hogy - ázsiai népként - a fehér embert büdösnek érzik. Ezt persze soha nem mondják, annál sokkal műveltebbek, tapintatosabbak, de nekem egy ottani barátnőm, több hónapi együttélés után, amikor egész véletlenül terelődött erre a beszélgetés, akkor elismerte, hogy számukra minden fehér ember büdös, egyszerűen érzik a szagunkat.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.16 02:29

Egyszer Kazahsztánban, a muzulmán, de alkohollal és külföldiekkel, nyugatiakkal is rendkívül liberális országban, ahol ennek megfelelően rengeteg külföldi, többek között angol és amerikai dolgozott, egy estén egy angol kollégámmal, a pultnak támaszkodva, jópár sör, bor és feles (vodka) után, Dickens regényeiről beszélgettünk, kulturált úriemberek módjára. Egyszer csak odajött egy amerikai, már az is jócskán betintázva, és odaszólt nekünk: "There are things in Alabama you would never understand."

"'Cause I am simple?" - kérdezte felpaprikázva, hirtelen agresszívvá válva az addig jámbor angol.

Az amerikai, láthatóan nem vállalva fel sem a szellemi, sem a fizikai összecsapást, még egyszer megismételte: "There are things in Alabama you'd never understand", majd sietve odébbállt.

"Fucking one-key" mondta az angol, én akkor értettem meg a yankee (jenki) szó eredetét, azaz: egykulcsos, félnótás. "How did he say?" - kérdezte, és én készséggel elismételtem: "There are things in Alabama you would never understand."

Amit erre mondott, azt pedig inkább nem idézném, az addig jámbor, művelt és kulturált angol gentleman.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html