Hétfőn megdőlt a több mint másfél éves rekord az euró/forint árfolyamában. A 370-es lélektani határ elesett, és a dollárral szintén történelmi mélyponton járt a forint. 

"Megvan az új rekord" - mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Napi.hu-nak. Nem csak a forint gyengül, a többi régiós eszköz is lejtőre került a globális piaci folyamatoknak köszönhetően. A kockázatkerülés erősödött fel most, a koronavírus-járvány negyedik hulláma és az inflációs problémák ugyanis gerjesztik a félelmeket, a tőke olyan menekülő eszközöket keres, mint a dollár. A kockázatkerülés pedig mindig negatívan érinti a feltörekvő piacokat, főleg az olyanokat, ahol negatív a reálkamat, magas az infláció, Magyarország pedig ilyen.

Az sem segíti a helyzetet, hogy a napokban Magyarországnak és Lengyelországnak az EU levelet küldött, amely szerint a helyreállítási alapból származó kifizetést fel fogják függeszteni a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. Az MNB kamatemelési stratégiáját sem tudta megemészteni a piac, túl bonyolult lehet a befektetők számára, hogy más az alapkamat és az egyhetes betétek kamata. "A befektetőket ez nem hatotta meg, nem tudott a forint elszakadni a globális trendektől" - magyarázza Virovácz.

Velünk maradhat a 370-es euró

A forint sorsában rövid távon nem várható fordulat, a következő két hétben 370 körül maradhat az euró ára. Decemberben viszont trendszerűen gyengülni szokott a dollár, ami a feltörekvő piaci eszközök számára jó hír, erősödhetnek. Ha az MNB folytatja a kamatemelést, és át tudja adni a piacnak az ezzel kapcsolatos üzeneteket, emellett a globális környezet javul, akkor az év végére az euró/forint árfolyam akár 360 forintig is erősödhet, de  ezek az erősítő hatások csak december második felében várhatók. 

A hétfői 370 fölötti árfolyamszint nem sokáig maradt fenn, még délelőtt visszafordult a forint, és újra 369 alá került a keresztárfolyam. Ennek a szakértők szerint lehetett az oka akár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) intervenciója is, de erre kisebb az esély. A Napi.hu megkérdezte az MNB-t, hogy történt-e beavatkozás az árfolyamba, de nem kapott választ. (A jegybank jellemzően nem közli, ha interveniál.)

Valószínűbb, hogy a piaci szereplők szálltak ki 370 fölött a pozícióikból, és realizálták a profitot. A következő napokban várható még hasonló árfolyammozgás, de ha háromszor sikerül áttörnie a keresztárfolyamnak a 370-es szint környékén lévő ellenállást, akkor a tapasztalatok szerint tovább gyengül a forint, és nem tér már vissza a 370-es tartományba. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!