A tőzsdén Foxconn Technology Group néven jegyzett tajvani Hon Hai Precision Industry Co. a márciussal végződő negyedévben 1,01 ezer milliárd tajvani dollár, az egy évvel korábbi 883,48 milliárd tajvani dollárnál 15 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 30,39 milliárd tajvani dollár (998 millió amerikai dollár) nyereséget ért el, 56 százalékkal magasabbat a 2014 első negyedévi 19,54 milliárd tajvani dollárnál. Elemzők a nyereség 33 százalékos növekedését várták.

A bevétel és a nyereség javulása elsősorban az Apple számára leszállított iPhone készülékek számának 40 százalékos növekedésének volt köszönhető. A Hon Hai bevételének a fele az Apple számára szállított készülékekből származik.

Az eredmény javulásához hozzájárultak a kínai okostelefon gyártó vállalatok, a Xiaomi Corp. és a Huawei Technologies Co. megrendelései is. A nem az Apple számára gyártott készülékek összeszerelésével foglalkozó FIH Mobile Ltd., a Hon Hai 66 százalékos leányvállalata az első negyedévben 169 millió (amerikai) dollár nyereséget ért el, több mint kétszeresét az egy évvel korábbi 77 millió dollárnak.

Elemzők szerint a Hon Hai bevételének és eredményének növekedési dinamikája az okostelefonok iránti kereslet növekedésének köszönhetően a második negyedévben is fennmarad. "A felhasználók többsége még csak most készül lecserélni készülékét valamely nagyobb képernyős modellre" - mutatott rá Kylie Huang, a Daiwa Capital Markets elemzője. "Véleményem szerint az iPhone készülékek ősszel várható következő generációja pedig néhány izgalmas funkciónak köszönhetően még a mostaninál is népszerűbb lesz" - tette hozzá.

A nem az Apple számára gyártott készülékek keresletében is növekedés várható. Az amerikai IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat adatai szerint például a Xiaomi tavaly 61,1 millió okostelefon értékesítésével több mint megháromszorozta eladásait és 13,7 százalékos részesedésre tett szert a világ második legnagyobb okostelefon piacán, Kínában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!