Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,1-0,4 százalék veszteséggel kezdhetik a hétfői kereskedést - írta az MTI.

Pénteken a páneurópai indexek közül az FTSE EuroFirst 300 0,43 százalék, a Stoxx Europe 600 0,36 százalék veszteséggel zárt, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,03 százalékkal csökkent. A londoni FTSE-100 index 0,23 százalék csökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést, a frankfurti DAX index és a párizsi CAC-40 index pedig egyaránt 0,13 százalékkal csökkent. Madridban 0,20 százalék, Milánóban 0,13 százalék indexemelkedéssel zárta a pénteki kereskedést a tőzsde.

Az olajár hétfőn is folytatta az emelkedést az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség miatt, ami az elmúlt héten a nyílt fegyveres konfliktus küszöbéig eszkalálódott. Az elmúlt héten a Brent nyersolaj ára öt százalékkal emelkedett, az északi-tengeri olajtípus így öt hete első alkalommal zárt nyereséges hetet.

Az amerikai WTI nyersolaj ára pedig mintegy tíz százalékkal emelkedett az elmúlt héten, ami 2016 decembere óta a legnagyobb heti nyeresége lett.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,40 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 64,71 dolláron, a WTI ára pedig 0,70 százalékkal 57,83 dollárra emelkedett.

A dollár tovább gyengül a Fed kamatcsökkentési szándéka miatt, az euró árfolyama pedig három havi csúcsot ért el. Az euró az elmúlt héten közel másfél százalékkal erősödött a dollárral szemben, a hat vezető devizával szemben kalkulált dollár index pedig március vége óta a legalacsonyabb szintre csökkent.
Hétfőn reggel az eurót 0,10 százalékkal jegyezték erősebben 1,1378 dolláron, az arany ára 0,42 százalékkal unciánként 1405,95 dollárra ment fel.

Az arany ára hat éves csúcs közelében tartózkodik, részben a dollár árfolyamának csökkenése, részben a fokozódó geopolitikai kockázatok idején előtérbe kerülő értékőrző funkciójának köszönhetően. Az arany ára pénteken unciánként 1410 dollár felett járt, 2013 szeptembere óta a legmagasabb szinten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!