Amilyen gyorsan jött, olyan hirtelen távozott az optimizmus a piacokról, ami kedden még jelentős pluszokat hozott az európai részvénypiacokon. Szerdára már újra a ború volt az úr, a tőzsdék eleve mínuszban nyitottak, majd a délutáni, nagy csalódást hozó amerikai makroadatok után még mélyebben zártak.

A kedvezőtlen reálgazdasági adatok mellett az Európai Központi Bank kamatdöntést megelőző kereskedési nap is szerepet játszhatott a rossz teljesítményben, bár ez aligha adhatott okot ilyen mértékű visszaesésre. A londoni FTSE-100 1,1, a frankfurti DAX 0,9, a párizsi CAC-40 pedig 1,3 százalékot vesztett, miközben a periférián még rosszabb volt a helyzet: a milánói FTSE-MiB 2,3, a madridi IBEX-35 pedig 1,8 százalékot zuhant.

A telekomszektor visszaadta azt a nyereséget, amit kedden a Vodafone-felvásárlási pletykák miatt elért - sőt, a France Telecom 4,4, a Telecom Italia pedig 5,4 százalékot zuhant. Maga a Vodafone 3 százalékot esett Londonban a Verizon cáfolata után, éppen oda, ahol a pletykák kiindulásakor állt.

A belga hipermarketlánc, a Delhaize Group közel 5 százalékot esett, miután az egyik bank rontott részvényajánlásán. Nem fogadta jól a piac, hogy a HSBC eladja szingapúri biztosító-üzletágát az AXA-nak: a brit bank 1,4, a francia biztosító pedig 1,9 százalékot esett a hírre. A holland SBM Offshore közel 3 százalékot esett, miután bejelentették, hogy az amerikai és a holland hatóságok korrupcióval vádolják a céget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!