Az ukrajnai háború felgyorsította Oroszország keleti nyitását: miután nyugati exportpartnereit a legtöbb területen elveszítette, a Kreml Kínában és Indiában keresett magának új kereskedelmi partnereket. Mindez megnövelte a kínai jüan iránti helyi keresletet, a négy hónapja tartó rubel-rali pedig ez elkezdte megfékezni.

A moszkvai tőzsde adatai szerint a jüan-rubel páros kereskedési volumene a héten az eddigi legmagasabbra emelkedett, és szerdán 7,82 milliárd jüan (1,16 milliárd dollár) napi rekordot ért el. A jüan-rubel devizapár forgalma most magasabb, mint az euró-rubel devizapáré - mutatják az adatok. A rubel ebben a hónapban a legrosszabbul teljesített a dollárral szemben a Bloomberg által követett 23 feltörekvő piaci deviza közül.

Az ukrajnai invázió óta söpörő szankciók elvágták Oroszországot a globális piacoktól, így a dollár- és euróbefektetések mérgezővé váltak a helyi cégek számára. A rubelárfolyam így virtuálissá vált a dollárral és az euróval szemben: miután Moszkva megtiltotta a vállalatoknak és a magánszemélyeknek, hogy a devizákra váltsák a rubelt elérte, hogy az névleg ne értéktelenedjen el. Valamint azzal is mesterséges árfolyamot generáltak, hogy az energiahordozókért a fizetséget csak rubelben fogadták el, ami mesterséges keresletet generált. Ez lényegében azt jelentette, hogy bivalyerős a rubel papíron, de gyakorlatilag sehol nem lehet ezt érvényesíteni.

Az orosz gazdaságnak sem volt érdeke ilyen magasan tartani a rubelt, miközben az országba hónapról hónapra 10-15 százalék közötti inflációkat mértek. Az erős valuta így csak nehezítette a vásárlásokat az egyszerűbb embereknek és a cégeknek. Maga az orosz kormány is érdekelt lett abban, hogy leverje a deviza árfolyamát, ezért döntöttek, hogy az úgynevezett baráti országok valutáinak megvásárlására koncentrálnak. A jüan kereskedésének legutóbbi megugrása így segítette lehűteni a rubel-ralit, de annak nem látszik jele, hogy összehangolt beavatkozásnak lenne köszönhető.

Mérgező volt az erős rubel

„Nemcsak az orosz kormány, hanem a magán- és intézményi befektetők, a külgazdasági tevékenység résztvevői is érdekeltek a külső infrastrukturális kockázatok elkerülésében” – kommentálta a Bloombergnek George Vascsenko, a Freedom Finance LLC orosz tőzsdei műveletek vezetője. „Aktívan átállnak a dolláron és az eurón kívüli más valutákra” – tette hozzá.

Oroszország elszigeteltsége ellenére a valutája február óta szárnyal. A vállalatok továbbra is több milliárd dollárnyi energiaexportból származó bevételt váltottak át rubelre, miközben a valutaellenőrzés és az import összeomlása miatt a zöldhasú iránt kicsi volt az étvágy. A jüan iránti étvágy, valamint a múlt heti, a vártnál nagyobb mértékű kamatcsökkentés azonban úgy tűnik, hogy lehűti a ralit.

A rubel júliusban több mint 16 százalékot esett, megszakítva a dollárral szembeni négyhónapos nyereségsorozatot. A jüan-rubel kereskedés volumene júliusban meghaladta a 100 milliárd jüant (14,8 milliárd dollár) a júniusi 54 milliárd jüannal (8 milliárd dollár) szemben - derül ki a Bloomberg moszkvai tőzsdei adatokon alapuló számításaiból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!