Sokéves mélypontra zuhant az ipari fémek ára

Sokéves mélypontra zuhant az ipari fémek ára hétfőn azok miatt az aggodalmak miatt, hogy a dollár további erősödésének nyomán a termelők nem csökkentik a kínálatot, noha a kereslet gyenge a piacokon, különösen Kína részéről.
MTI-Eco, 2015. november 23. hétfő, 14:30
Fotó: Reuters

A londoni fémtőzsdén a nikkel ára közel 6 százalékkal csökkent, így 2003 óta nem tapasztalt mélységbe zuhant, míg a réz ára majdnem 3 százalékkal több mint hatéves mélypontra süllyedt. Az ólom 2010-ben volt utoljára ilyen olcsó, míg az alumínium tonnánkénti 1435 dolláros ára a hatéves mélypontot jelentő pénteki szintre esett vissza.

A dollár euróhoz viszonyított árfolyama héthavi csúcspontra emelkedett, aminek következtében a dollárban árazott fémek megdrágultak az európai és más, nem amerikai befektetők számára, miközben közeledik a dollárt tovább erősítő amerikai kamatemelési ciklus megkezdése.

A kínai acéliparhoz kapcsolódó fémek - például a cink és a nikkel -, különösen megszenvedik a helyzetet. Kína nyersacélszükséglete idén minden jel szerint tovább zsugorodott, miután tavaly mint több mint egy évtizedes növekedés után először csökkent.

Az ipari fémek egyik legfőbb felvevő piacának számító Kínában az alapok továbbra is agresszívan árulják a fémeket, mert attól tartanak, hogy a gazdasági növekedés tovább lassulhat, ami a kereslet visszaesésével jár és aránytalanul sújtja a fémpiacokat.

A londoni fémtőzsdén (LME) az irányadó réz a legkeresettebb, három hónapos határidőre tonnánként 4444 dolláron érte el napi mélypontját, majd 4474 dollárra emelkedett az ára, amely így is 2,3 százalékkal volt alacsonyabb a péntekinél.

A nikkel tonnánkénti ára 8235 dollárra esett, de dél körül 8320 dolláron, 4,6 százalékos mínuszban kereskedtek vele, pedig a legfrissebb adatok szerint októberben éves összevetésben 651 százalékkal növekedett kínai importja. Elemzők azonban attól tartanak, hogy nem felhasználásra, hanem raktározásra került a behozott fém.

A cink ára 2,6 százalékkal 1526 dollárra süllyedt, miközben a múlt héten 2009 óta először az 1500 dollár alá is benézett az ára. A cink egyike a legnagyobb mennyiségben használt fémeknek. Az ára nem tudott emelkedni még azokra a hírekre sem, hogy kínai importja 189 százalékkal ugrott meg októberben, a legnagyobb kínai cinkkohászatok pedig jövő évi termelésük 500 ezer tonnás visszafogásában állapodtak meg. A Commerzbank elemzői arra számítanak, hogy közép- és hosszú távon jelentősen emelkedni fog a cink ára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.11.23 15:57

@Zodiakus: pedig még a kínai ipar is lassul. Nem használnak fel annyi ezüstöt mint pár éve. Az ezüst gyenülése nem csak a dollár erősödésének tudható be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.23 15:46

@nemhiszem: az áresésből lehet következtetni az ipar lassulására.
-Nem látok szoros korrelációt (összefüggést) az áresés és a te által mondott ipari lassulás között.
A Jabilt jól ismerem,nem lassult a termelés.Ezen cégeknek inkább a késztermék értékesítés visszaesése lassítja.Erről most nincs szó.
Másrészt a fémkereskedelem eladó oldalát nem egy jól szabályzott,kvótákkal dolgozó szervezet fogja össze.Így egy túltermelés nem zárható ki.Lásd például az egyik legjobb szervezetet az OPEC-t,nem tudja az olajárát visszaemelni 75-80 dollár/hordó árra.(később biztosan,de az nem most lesz)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.11.23 15:25

@Zodiakus: igazából nem jó, mert a feldolgozó ipar érintett, pl a számítógép összeszerelő bérmunka Jabil, Flextronics, Foxconn - a nyákokhoz elég sok ezüstöt használnak, az áresésből lehet következtetni az ipar lassulására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.23 15:08

A 2-3%-os árcsökkenés nem jelentős,de már az is jó hogy nem emelkedik.Nekünk ez jó,mert semmi fémünk nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html