Soros György magyar származású üzletember nyolcszázalékos részesedést vásárolt a Manchester United futballklubban - jelentette a Financial Times. Ezzel az angol első osztályban szereplő klub második legnagyobb tulajdonosa lett a Glazer család után. Az amerikai felügyeleti adatok szerint a részesedést Soros befektetési alapja, a Quantum Partmers szerezte meg.

A Manchester papírjai gyengén kezdték tőzsdei szereplésüket: tegnap például 13,6 dolláron zártak, ami 6,7 százalékkal elmarad kibocsátási áruktól. Számos hedge fund inkább a további részvényáresésben lát fantáziát, legalábbis erre utal, hogy a klub papírjainak 8,4 százalékát kölcsönözték - pénteki adatok szerint -, azaz minden bizonnyal shortolják. Ezzel a Manchester a 14. leginkább shortolt cég az idei első tőzsdei kibocsátáson átesett vállalatok összehasonlításában.

A kibocsátással becslések szerint 233 millió dollár folyt be a klub kasszájába, amelynek fele a Glazer családtól származhat, amely 2005-ben 1,25 milliárd dollárért megvette a Manchestert. A Quantum részesedése 43,4 millió dollárba kerülhetett és tegnap 40,5 milliót érhetett. A befektetőket elriasztja a klubtól, hogy nem fizet osztalékot, illetve hogy a Glazer család tőzsdén kívüli részvényeinek szavazatai ereje tízszerese a parketten forgó A sorozatú papírokénak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!