Szaúd-Arábia tőzsdére viszi az Aramco olajvállalat egy kis részét

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy tőzsdén értékesíti koronaékszere, a Saudi Aramco állami olajtársaság egy szerény részét.
MTI-Eco, 2016. április 25. hétfő, 15:12
Fotó: Reuters

Mohamed bin Szalmán helyettes trónörökös, Szalmán bin Abdel-Aziz uralkodó fia, védelmi miniszter a szaúdi televízióban hétfőn sugárzott interjúban arról beszélt, hogy az olajipari cég kevesebb mint 5 százaléknyi állami hányadát dobják piacra. Az Aramco piaci értéke meghaladja a 2 ezer milliárd dollárt - mondta a helyettes trónörökös.

A Saudi Aramco pénzügyeiről szinte semmit nem tudni, a cég még bevételadatait sem közli.

Szaúd-Arábia költségvetése nehéz helyzetbe került a kőolaj világpiaci áresése miatt. A kőolaj ára 2014 közepe óta csaknem 60 százalékkal zuhant.

A tavalyi szaúdi költségvetés hiánya 367 milliárd riált, (97,9 milliárd dollár), a hazai össztermék (GDP) 15 százalékát tette ki. Az idei büdzsében 326 milliárd riálra szeretnék leszorítani a deficitet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK