Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Amennyiben csak a számokat nézzük, a kereskedelem és az együttműködés a befektetések terén virágzik. Több mint félmillió magyar tölti Horvátországban a nyári szabadságát, és amikor a horvát emberekről beszélünk, barátokként említjük őket" - nyilatkozta a magyar politikus az MTI szerint.

Megfogalmazása szerint igazán szomorú, hogy fennáll az Mol-INA-ügy kérdése.

Nehéz megérteni, miért van napirenden, és miért nem próbáljuk meg racionálisan és pragmatikusan megoldani - mondta Szijjártó Péter. Amennyiben mégis sikerülne megoldani az ügyet, az együttműködésből horvátoknak és a magyaroknak is nem kis haszna származhatna.

A Mol Nyrt. a legnagyobb magyar vállalat, erős regionális befolyással rendelkezik, ezért szokatlanul fontos a magyar nemzeti érdekek szempontjából. Annak ellenére, hogy a magyar kormány kisebbségi tulajdonos a vállalatban, figyelemmel kíséri a Mol ügyleteit országszerte és Közép-Európában - jelezte a tárcavezető. Reményének adott hangot, hogy a horvát kormány és az INA horvát olajipari vállalat meg tud állapodni a Mollal.

A magyar kormánnyal nincs szükség tárgyalásra, a horvát kormánynak a Mollal kell egyezségre jutnia, ennek ellenére a magyar kormány természetesen figyelemmel követi az eseményeket, és bízik benne, hogy az mihamarabb megoldódik - fogalmazott Szijjártó Péter.

Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatóval kapcsolatban elmondta: a magyar bíróság lefolytatta ellene az eljárást. "Őszintén remélem, hogy a horvát igazságszolgáltatás ezt tiszteletbe tartja. Na de nem akarok más országok belügyeibe avatkozni."

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé - írta az MTI.

A kép forrása: INA Press.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!