Az Abanka megszerzése kicsit kilógna az OTP régiós terjeszkedési stratégiájából, hiszen nincs még operációja Szlovéniában, az eddigi kommunikáció alapján viszont a magyar bank láthatóan szeretné megvetni a lábát a szlovén piacon - nyilatkozta a napilapnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágvezetője.

A szakember szerint meglepő lenne, ha a magyar nagybank az Abanka 558 millió eurós saját tőkéje akár kétszeresét kifizetné vételárként, az eddigi tranzakciók - a bolgár leány kivételével - inkább könyv szerinti értéken vagy az alatt történtek. A múlt héten lezárt SocGen-Expressbank-akvizíció a hírek szerint másfélszeres ár/könyv szerinti értéken zárult, amit a Concorde nem tekint magas árnak, többek között az OTP leánya (DSK Bank) és az új szerzemény közti szinergiák miatt.

A külföldi terjeszkedés jelentősen megnövelheti az OTP eredménytermelő képességét - állapította meg Kemény Gábor, az Autonomous Research partnere. Véleménye szerint az is a vezető magyar hitelintézet elkötelezettségét mutatja az akvizíciók mellett, hogy a menedzsment a terjeszkedési célok érdekében az osztalék mértékét is csökkentené, és azt is elfogadhatónak tartja, hogy az OTP elsődleges tőkemegfelelési mutatója (CET1) jelentősen a 15 százalékos középtávú cél alá, akár 12 százalékra csökkenjen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!