Öngólt lőtt az állam a szuperkötvénnyel

A több mint 1100 milliárd forintnyi lejegyzett MÁP Plusznak mindössze a tizede jöhetett a párnacihából. A felét rosszabul kamatozó állampapírok visszaváltásából vették az ügyfelek, vagyis csak drágább lett az államadósság finanszírozása - mondják a privátbankárok.
Herman Bernadett, 2019. július 11. csütörtök, 11:19
Fotó: Napi.hu

Őrületes vagyon koncentrálódik a világban, tele van a világ pénzzel - mondta Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője a X. Magyar Privátbanki Konferencián. A következő öt évben viszont lassabban fog már nőni a pénztömeg, mint az előző öt évben történt. A leggyorsabban a kínai, indiai gazdagok vagyona nőtt, de Európában is évente 30 százalékkal nőttek a megtakarítások.

Magyarországon 20 ezer fölött van az úgynevezett dollármilliomosok száma. Tavaly decemberben 43 ezer privátbanki ügyfél volt a hazai szolgáltatóknál, a vagyonuk pedig elérte a 4700 milliárd forintot, de mostanra már az 5 ezer milliárd forintot is meghaladta a kezelt pénzük, ami nem kis részben az új szuperkötvénynek, a Magyar Állampapír Plusznak (MÁP Plusz) köszönhető. A növekedés a következő években is fennmarad, évente nagyjából 600 milliárd forinttal nőhet az elit megtakarítása.

Nem sok friss pénz jött be

A privátbanki szektor segítő kezet nyújtott az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), MÁP Pluszból egyetlen hét alatt felszippantotta azt a mennyiséget, amit korábban jósoltak, ehhez a lomardhitel-konstrukciókat is csúcsra járatták. Az állampapírok tartósan átalakíthatják a privátbanki portfóliókat, az sem kizárt, hogy azt a 11 ezer milliárd forintnyi állampapírt, amit a lakossággal szeretne lejegyeztetni a következő öt évben az állam, nagyrészt a vagyonos ügyfélkör vásárolja majd meg.

Haás Péter, az OTP privátbanki vezetője úgy becsülte, a több mint 1100 milliárd forintnyi MÁP Plusz felét meglévő állampapírok eladásából vették meg, a 30 százalékát likvid pénzekből. Mintegy 10 százaléka a jegyzéseknek befektetési alapokból áramlott ki, és mindössze 10 százalék lehetett az, amit valóban friss pénzből vásároltak meg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból is látszik, hogy sok állampapírt váltottak vissza az ügyfelek a MÁP Plusz indulása előtt. "Az állam a saját finanszírozását drágábbra cserélte, ennek állampolgárként nem nagyon tudok tapsolni" - tette ehhez hozzá Bálint Attila, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen vezetője.

A tranzakciós adó miatt marad a cihában

A Raiffeisennél is úgy látják, a párnacihából kevés pénz került elő, az ő becslésük szerint a MÁP Pluszba került friss pénz kevesebb mint tizede jöhetett friss megtakarításból. Bálint szerint a párnacihából akkor kerülne elő komolyabb vagyon, ha a tranzakciós adó is eltűnne, a közteher a gátja annak, hogy megmozdítsák a készpénzállományt az ügyfelek.

A szolgáltatók szeretnének elmozdulni a lakossági állampapír-függőségtől - hangsúlyozta Pleschinger Gyula, az MKB Bank privátbanki vezetője. A magasabb hozam érdekében kockázatosabb eszközökkel kell bővíteni a portfóliókat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.07.13 21:21

khm...

Az ÁKK jóval olcsóbban ad el állampapírokat akár 5 éves futamidőre is, mint amennyit ez a papír fizet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.07.13 21:17

@Borisz1106: khm...

Még mindig nem magyarázta meg, hogy miért jó a már évi 60 mrd plusz költség azért, hogy az eddig 5 évig igen biztosan TBSZ-ben lévő papírok egy bármikor visszaváltható, szinte költségmentes, de legalább 6% biztos hozamot hozó állampapírba menjen?
Pont a cikk írja, hogy eddig 10% a befektetési alapokból átáramlott pénz, és másik 10% a párnacihából beáramlott friss pénz.

Tehát nagy mennyiségben nem történt meg, amit írt!

A többi miatt pedig már most évente 60 mrd pluszt fizet az adófizető!

Különben minek is kell rövid államkötvény ezután, ha megoldható nagyobb hozamú állampapírral is a dolog?
Hopp: ezek után is plusz hozamot fizet az állam teljesen feleslegesen az adófizetők pénzéből!

???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.07.13 17:34

@Borisz1106: Ez egyre jobb érvhalmaz. TBSZ. Mindegy, kitől loptad, hogy szerezted, csak hozd haza, kösd le, és kinyaljuk a seggedet (kamatadó mentesség), Mert kell a pénz. Aki itthon legálisan keresett. és takarított meg, az fizesse a kamatadót. Most ezzel a sz@rsággal kell versenyeznie az új államkötvénynek. Már kivehetik, és még jövedelmezőbben betehetik, akinek meg nincs ilyen, az is fizeti a magasabb kamatot az adóból. Jó, majdnem olyan jó, mint mikor az ment, hogy az a deviza hiteles, akinek volt annyi pénze forintban, amennyi deviza alapú tartozása, az kapott frankonként 70 forintot. Az is jó döntés volt. Valakiknek. Ez az államérdek, mondod te, aki nem vagy liberális. Jó volt a letelepedési kötvény is, mert sok helyen van, igaz, hogy nem így. Nem számít, a lényeg, hogy te tudod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.07.13 08:34

@C16SE: talán fura, de az én életemet sem ez tölti ki :D viszont a tájékozottság fontos hogy ne vezethessenek meg. A bizalom az más kérdés, de igazából annak is információs háttere van, alapból senkinek nem kell elhinni semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

C16SE, 2019.07.13 07:50

@terabit: tudom fura lesz, de azért nem mindenkinek ez tölti ki az életét, meg nem ez a melója sem. Már az ilyen cikkek olvasása, kommentelése stb.... Van aki csak rákattint néha valamire, aztán ha valami eszébe jut hozzászól.
Bizalmam meg nincs, úgy hogy egyből az jut eszembe, hogy mit akarhatnak valójában? de ne legyen így.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html