Hihetetlen mennyiségű pénzt mozgósít a lakosság, hogy állampapírt vásároljon. A múlt héten is túljegyezte a lakosság az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által felajánlott máp pluszt. Az ÁKK 100 milliárd forintnyit ajánlott fel a lépcsős kamatozású szuperkötvényből, a kisbefektetők pedig több mint 193,5 milliárd forintnyit jegyeztek le, ezt az ÁKK el is fogadta.

Bukik, aki nem ezt veszi

Az első héten 528,6 milliárd, a másodikon 160,6 milliárd forintnyi fogyott el az ötéves állampapírból, a teljes kibocsátott mennyiség így már 882,8 milliárd forintnál tart. Az ÁKK a kötvény június eleji piacra dobása óta számos más lakossági állampapír értékesítését megszüntette, de az egyéves magyar állampapír (1máp) és az inflációt követő kamatozású prémium magyar állampapír (pmáp) és prémium euró magyar állampapír (pemáp) megmaradt.

1mápból a múlt héten 56,8 milliárd forintnyit ajánlott fel az ÁKK, a lakosság azonban csak 48,4 milliárdnyit jegyzett le. Nem igazán éri meg ezt az állampapírt megvásárolni a máp plusz megjelenése óta, a máp plusszal ugyanis egy év alatt 3,785 százalékos kamatot lehet elérni, miközben az 1máp csak 3 százalékot fizet. A máp pluszt a kamatfordulókon veszteségmentesen lehet visszaváltani, tehát a múlt héten 1mápot jegyző kisbefektetők 380 millió forintos buknak majd ahhoz képest, mintha az új szuperpapírból vásároltak volna. A múlt héten 1mápot jegyzők vesztesége 512 millió forint lesz.

A prémium sehol sincs

Korábban a pmáp volt a legnépszerűbb lakossági állampapír. A hároméves inflációt követő kötvény az éves átlagos áremelkedés mértékén túl 1,4, az ötéves 1,7 százalékos kamatot fizet. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 4,2, illetve 4,5 százalékos a kamatuk. A legutóbbi, májusi inflációs adat 3,9 százalékos volt, az elemzők a nyárra némi lassulást várnak, de összességében véve az idén 3,5 százalékos átlagos inflációt jeleznek előre.

Ez azt jelenti, hogy a pmáp kamata 5 százalék körül vagy akár afölött is alakulhat jövőre. Az öt év alatt évesítve 4,95 százalékos kamatot fizető, eleinte félévente, majd évente emelkedő kamatú máp plusszal mégsem veszi fel a versenyt a inflációt követő pmáp. Az ÁKK május végén 100-100 milliárd forintnyit bocsátott ki a kétféle futamidejű sorozatból, ez eddig nem fogyott el, rábocsátásra nem volt szükség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!