Az INAS és az INA veteránegyesületei támogatják a horvát kormány és a Mol közötti tárgyalások megkezdését, és üdvözlik, hogy a zágrábi kormány végre "felfogta, hogy az INA-ban riasztó a helyzet" - jelentette honlapján a HRT a szakszervezet közleményére hivatkozva.

A szakszervezet "szociális párbeszédet" sürget a dolgozók jogairól a vállalat vezetőségével. Elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy a sziszeki (Sisak) olajfinomító "Magyarországról származó termékek raktárává válik", valós lehetőségeihez képest négyszer kevesebbet termel.

Maja Rilovic szakszervezeti vezető új gáz- és kőolajmező-beruházásokat sürget a közleményben, mielőtt még az "ősrégi lelőhelyek utolsó kőolaj- és gázcseppje is kimerülne".

A szakszervezet ismét felhívja a figyelmet a benzinkutak kiszervezését célzó vállalati projektre, amely szerinte teret nyit a bérek és a dolgozói jogok "drasztikus csökkentésének és további elbocsátásoknak", valamint hosszú távon "a kiskereskedelem lepusztulásához" vezet - derül ki a HRT jelentéséből.

Az INAS már több alkalommal tiltakozott a Mol érdekeit szerinte előtérbe helyező vállalatirányítás ellen. Legutóbb július közepén szervezett tüntetést Zágrábban a kiskereskedelmi ágazat kiszervezése ellen tiltakozva, valamint a zágrábi kabinet és a Mol tárgyalását sürgetve.

Az INA egy hasonló tiltakozó akcióra reagálva korábban kifejtette: a vállalat kiskereskedelmi modelltervezete évtizedek óta bevett gyakorlat az olajiparban, és nagyon sikeresnek bizonyult több európai olajvállalatnál is. Hangsúlyozta: a modell hozzájárul a versenyképesség növeléséhez, mivel ezáltal hosszú távon fenntartható az üzletág. Tudatta: a pályázati kiírásra sokan jelentkeztek, ami bizonyítja, hogy a jövendő vállalkozók felismerték a lehetőséget az INA akciójában.

A zágrábi kormány csütörtökön nevezte ki annak a delegációnak a tagjait, amely az INA főrészvényesével, a Mol Nyrt.-vel tárgyal majd a részvényesi megállapodásról.

A Mol az INA legnagyobb részvényese 49,08 százalékos tulajdonrésszel. A horvát állam 44,84 százalékos részvénytulajdonnal rendelkezik. A felek között a vállalatirányítási kérdésekben vallott eltérő nézetek miatt feszült a viszony az utóbbi időben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!