Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg sok országban a nyugalom, a reggelizés, a briteknél az ötórás kötelező program jelképe a tea, addig a világ távolabbi és kevésbé szerencsés felén a gyarmati kizsákmányolás, az alulfizetettség és az adósrabszolgaság élő emléke. Utóbbi ellenére is a világ legnépszerűbb itala, mennyiségben többszörösen felülmúlja a kávé fogyasztását is. Talán éppen azért, mert a brit birodalom hanyatlása után már a XIX.-XX. század fordulóján átpozicionálták gyógyhatású, relaxációs készítménynek, talán egyszerűen csak azért, mert tényleg nyugtató hatása van. A lényeg, hogy a karanténkorlátozások alatt még inkább megugrott a teafogyasztás a világon, és hosszú idő után jelentősen drágulni kezdett a termék.

A koronavírus-járvány semmit nem hagy érintetlenül, így mind a vásárlási szokásokra, mind a termelésre hatással volt, az elmúlt tíz évben pedig az ültetvények hozamát rendre befolyásolta az időjárás is. Így 2020-ban két tényező is erősen kikezdte az ellátási láncokat, a történet végén - szokás szerint - a fogyasztók járnak rosszul. Szerencsére az elmúlt évtizedek piaci berendezkedése miatt még egy-két hónapig eltart, amíg a magyar boltokban jelentős teadrágulással találkoznak a vásárlók.

Elsőre kivártak

A tealevelek nagykereskedelmi ára 50 százalékkal ugrott március óta, de ennek különösebb jelentőséget akkor senki nem tulajdonított: eddig erős túlkínálat jellemezte a piacot, és évek óta lassan, de trendszerűen morzsolódott le a kilogrammonkénti világpiaci ár. A Világbank adatai szerint a kilogrammonkénti 3,16 dolláros szint - amire fellépett a termény ára a tavasszal - az a kurzus, ahol 2017 novemberében kereskedtek vele - írja a WSJ.

A fogyasztók az elmúlt években azt nem érezhették, hogy folyamatosan esik a tea beszerzési ára, mert ahogy lenni szokott, a végfelhasználói ár és a feldolgozók anyagköltsége közötti különbség az iparági szereplők profitmarzsát javította. Mivel a világ munkajogilag fejletlen részein - Indiában, Srí Lankán, Kenyában - szüretelik a legtöbb levelet, a béremelésekre nem igazán költöttek az ültetvényesek, pedig ezekben az országokban jellemzően kézzel gyűjtik be a teát a mai napig.

A teaforgalmazó cégek a márciusi áremelkedést akkor még nem építették be a bolti árakba, ugyanis a kijárási korlátozások miatt a nyugati világ nagy részén a kávézók, vendéglátóhelyek voltak az elsők, amelyek nem nyithattak ki, ezért a piacnak ki kellett várnia, hogy az emberek otthon milyen fogyasztási szokásokra állnak rá. A nyár elejére már az Egyesült Államok kiskereskedelmi árai emelkedni kezdtek, jelezve, hogy megmaradt a kereslet. Nemcsak a filteres, de a palackozott teák esetében is érezhető drágulás indult. Utóbbiak legnagyobb részét az itthon is népszerű jegesteák jelentik, a kisebbiket az üveges koncentrátumok, amik a magyar piacra még nem törtek be.

A palackozott teák ára átlagosan 9,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, míg a filteres vagy szárított leveles termékeké csak 1,7 százalékkal a Nielsen piackutató cég amerikai mérései szerint. A fogyasztásra kész jegesteáknál stabilak az árak, aminek okait a Nielsen ennek nem értékeli, de közrejátszhat, hogy az olyan nagy üdítőgyártók uralják ezt a piacot is, mint a Coca-Cola, az Unilever-Pepsi, akiknél az árazási stratégia része, hogy azt a lehető legalacsonyabban tartsák és konkurenciát jelentsenek a gyümölcsleveknek.

Most jön csak a java

A termelőknek és a piaci szereplőknek jó hír, hogy az iparági elemzések szerint a teafogyasztást nem vágta földhöz, hogy az éttermek és kávézók forgalma jelentősen visszaesett. A tapasztalataik szerint az emberek az otthonaikban még több teát is főznek maguknak, főként igaz ez az Y- és Z-generáció tagjaira, akik egésszség-tudatosságukra hivatkozva cserélik a kávét teára. Az Euromonitor International piackutató beszámolója szerint világszerte körülbelül 3,7 milliárd csésze teát fogyasztanak naponta. Egy adott napon az Egyesült Államok lakosságának több mint a fele iszik teát - állítja a TeaUSA iparágii szövetség, akik szerint ez a mennyiség ugrott most meg. Tehát a forgalmazók elkezdhették a bolti árakat is emelni, hogy javítsák a jövedelmezőségüket.

A drágulás szépen lassan ettől is megindult, de ehhez jön még hozzá a mezőgazdasági árupiacok másik állandó kockázati tényezője: az időjárás. A teát leggyakrabban trópusi vagy szubtrópusi éghajlatú hegyvidéki régiók teraszos domboldalain termesztik, a megfelelő növekedéshez sok csapadékra, melegre és magas páratartalomra van szükség. Kína, India, Kenya és Srí Lanka uralja a világ teatermelését, míg az Egyesült Államokban értékesített legtöbb teát Argentínában termesztik - derül ki a FAO és az ENSZ Comtrade adatbázisából.

Getty Images

Srí Lankán és Indiában a leveleket nagyrészt kézzel szedik az örökzöld cserjékről, mielőtt szárítják és értékesítésre csomagolják őket. A dolgozók a kicsi, fiatal levelek gyűjtésére összpontosítanak, amelyek íze erőteljesebb, mint az idősebbeké. A tealevelek növekedése általában két hétig tart, mire készen állnak a szedésre; színüket a feldolgozás módja határozza meg.

Ebben az országban viszont hatalmas aszály volt az év első hét hónapjában, ami 15 százalékkal csökkentette a terméshozamot az egy évvel korábbihoz képest. Az ország szakszövetsége szerint az export 10 százalékkal csökkent emiatt. Szeptember elején megindultak az esőzések, ami az év végéig még javíthat a leszedhető levelek mennyiségén, de kiszámíthatatlan, hogy az idén rendeződni tud-e a piac.

India még fokozza a problémát

A szomszédos Indiában is csökkent a teatermelés: az országot súlyosan érintette a koronavírus-járvány (több mint 5,6 millió fertőzést azonosítottak szeptember 20-ig), és a társadalmi távolságtartási szabályok egyes esetekben megakadályozták a munkavállalókat abban, hogy eljussanak az ültetvényekre, mert nem szállhattak fel a zsúfolt buszokra, vonatokra. Az országban a kamionos áruszállítás is megbénult, a kikötőket be kellett zárni több helyen, ami az export és a szállítás késéseihez vezetett.

Az indiai kormány által működtetett India Tea Board szerint 22 százalékkal 509 000 tonnára csökkent a kivitel 2020 első hét hónapjában. Augusztusban a tea ára a kolkatai (Kalkutta mostani hivatalos neve - a szerk.) aukciókon rekordmagasságba emelkedett. Majd szeptember a keresleti piacot erősítette az is, hogy az északkelet-indiai Assamban súlyos áradás volt, miközben ez az ország legnagyobb teatermelő vidéke - állítja a Mintec piacelemző cég a Wall Street Journal szerint.

A tearajongókat csak az védheti meg a drágulástól, hogy Srí Lankán javulóban van a termelés, míg Kenyában már pár hónapja vége az aszálynak. De a kaotikus 2020-ban senki nem szeretne jóslatokba bocsátkozni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!