A Budapesti Értéktőzsde legnagyobb cégei most igencsak elkényeztetik részvényeseiket osztalékkal és sajátrészvény-vásárlással. Ezúttal a Magyar Telekom is csatlakozott a gáláns csoporthoz, miután az osztalékfizetés mellett legfeljebb 14,6 milliárd forint értékben hirdetett részvény-visszavásárlási aukciót.

Figyelmet igényel

Az aukcióra május 25-én kerül sor, a tőzsde aukciós kerekedési szabályai szerint. Az a részvényes, aki élni szeretne a lehetőséggel, oda kell, hogy figyeljen a szabályokra, ha eséllyel akar indulni az aukción.

Eleve két és fél órás időszak áll a rendelkezésére, az ajánlatot ekkor kell megtenni: ez 10.00 és 12.30 között lehetséges.

Mindezt csak olyan befektetési szolgáltatónál lehet megtenni, aki jogosult részt venni az aukciós kereskedésben: a jelenlegi tájékoztató szerint a tőzsde részvényszekciójának minden tagja megfelel a követelménynek.

A Telekom tájékoztatója ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy kérdezzük meg: rendelkezik-e a fentiekben hivatkozott MMTS1 Aukciós Kereskedési Rendszerhez való hozzáféréssel a szolgáltató, és részvényesnek lehetőségünk van-e van-e az ajánlat megtételére.

Hogy érdemes ajánlatot tenni?

A brókercégnek meg kell adni a megbízást, amelyben az árlépésköz egy forint (eltérően a tőzsdei kereskedéstől, ahol 0,50 forint), a legmagasabb lehetséges ár az egy részvényre jutó saját tőke értéke, ami 691 forint.

Ez a jelenlegi tőzsdei árnál lényegesen magasabb, és nem valószínű, hogy a cég ennyiért, vagy akár a tőzsdei árnál érdemben magasabban vásárolna, ugyanakkor ezt nem lehet teljesen kizárni.

Így vélhetően rengetegen be fognak állni magas áron lévő ajánlattal azok, akik nem feltétlenül akarnak eladni, ám ha véletlenül adódig a lehetőség piac fölött, nem akarnak kimaradni ebből.

Érdemes eldöntenie a részvényesnek, hogy mi a célja: ha valaki nagy tételt akar eladni, érdemes a tőzsdei áron, esetleg kicsit alatta ajánlatot tenni, miután a tőzsdei kereskedés nem likvid. Ha viszont csak akkora a tétel, ami a normál tőzsdei kereskedésben gond nélkül eladható, csak magasabb áron érdemes ajánlatot tenni, ha nem is sokkal.

Részvényesi érték, árfolyammozgás

Végül nézzük meg, mit jelent ez a tranzakció a részvény értéke szempontjából. A társaság teljes tőzsdei kapitalizációja nagyjából 430-435 milliárd forint, ennek a közel 15 milliárd forint bő 3 százaléka, ennyi részvény eltűnik a piacról, ha a teljes aukciós keretet igénybe veszi a társaság.

Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a részvények közel 62 százalékát a Deutsche Telekom birtokolja, a többi tekinthető közkézhányadnak, amely ténylegesen megjelenhet kínálatként a piacon, az arány már jóval nagyobb:

az elérhető részvények nagyjából 8 százaléka szűnik meg, mint lehetséges kínálat.

Ez jelentős értéknövelő tényező, különösen, ha az idei 15 forintos osztalékot is figyelembe vesszük. A részvény ára mindenesetre az elmúlt félévben 280-ról 430 forint fölé emelkedett, ami több mint 50 százalék. A tavaly őszi alacsony árat a kialakult magas kamatszint és az akkori válsághangulat indokolhatta (energiaárak, forintárfolyam), ez azonban azóta megszűnt, ugyanakkor

időközben nyilvánosságra a került a korábbiaknál sokkal bőkezűbb részvényesi értékvisszajuttatási program.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!