Profit warningot tett szerda délután közzé a Lufhtansa, melynek eredményeként csütörtök délelőtt 8 százalék körüli mértékben zuhant részvényeinek árfolyama a frankfurti tőzsdén. A német légitársaság közlése szerint idei, adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti eredménye alacsonyabb lehet a tavalyinál, holott korábban növekedést vártak (pénzügyi évét a második negyedévben zárja a cég).

Az ok a cég szerint az, hogy Európában jelentősen csökkent az előfoglalások száma a terrorfenyegetettség következtében, de nőtt a régiót övező gazdasági és politikai bizonytalanság is.

A Lufhtansa nem az első olyan európai légitársaság, amely a Brexit-szavazást és a közelmúlt terrorista támadásait követően profitjának visszaesésére figyelmeztet. Már több cég, többek között a British Airways tulajdonosa, az IAG és az Easyjet is tett hasonló bejelentéseket - emlékeztet a Reuters.

A Lufthansa már közzé is tette az idei első féléves előzetes számait. E szerint árbevétele a tavalyi 15,4 milliárd euróról 15 milliárd euróra csökkent. Eközben viszont üzemi profitja 529 millió euróra emelkedett 468 millió euróról. A cég 5,4 százalékra csökkentette járatai számának növekedésére vonatkozó előrejelzését a korábbi 6 százalékról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!